7 juli – WK finale vrouwenvoetbal | Dag van de Blaasmuziek | Dag van het Sprookje | Chocoladedag | Dag van Vergiffenis

WK finale vrouwenvoetbal

Vanmiddag staan “onze” OranjeLeeuwinnen in de finale van het WK! Ja, echt! In de finale van het WK! Het lijkt wel een sprookje en hoe mooi zou het zijn als onze meiden dan juist op de Dag van het Sprookje de finale zouden winnen! Onmogelijk? Nee. Om maar even een cliché naar voren te halen de bal is rond. En als het Nederlands elftal de eerste 20 minuten zonder schade doorkomt dan wordt de kans dat ze Wereldkampioen worden met de minuut groter. Want als jij niet scoort dan is de kans groot dat je tegenstander scoort. En laten wij nu net die tegenstander zijn. Hup Holland Hup!

Valenciennes

De laatste weken staat mijn leven helemaal in het teken van vrouwen! Vrouwenvoetbal dan wel te verstaan. Geweldig vond ik het om bij de poulewedstrijd tegen Kameroen in Valenciennes te zijn. Wat een sfeer, wat een saamhorigheid en verbondenheid. De inwoners van Valenciennes keken hun ogen uit. Er werden foto’s vanaf het balkon gemaakt, gezwaaid en geklapt. Wat een geweldige sfeer, heb de longen uit mijn lijf gezongen toen ik tussen 15.000 andere OranjeLeeuwinnen fans naar het stadion liep. En wat ben ik trots op “onze” OranjeLeeuwinnen.

Wat als ik dertig jaar later was geboren……

Tijdens het kijken dwalen mijn gedachten regelmatig af naar de tijd dat ik een jong meisje was en vrouwenvoetbal nog eens niet officieel deel uit maakte van de KNVB. Kan het je nog sterker vertellen, de voorloper van de KNVB vond dat vrouwen echtgenote, moeder of geliefde van voetbalspelers moesten zijn. Het heeft tot 1971 geduurd voordat vrouwenvoetbal officieel deel uit maakte van de KNVB.

Als jong meisje was ik verzot op voetballen, vaak ging ik met een buurjongetje mee als hij voetbaltraining kreeg en soms mocht ik dan meetrainen, dat was pas top! Als er buiten op het pleintje werd gevoetbald dan was ik er bij en anders kwamen de jongens bij mijn ouders aan de deur om te vragen of ik mee wilde voetballen. Wat vind ik het jammer dat mijn ouders het niet konden opbrengen om mij naar elke training of wedstrijd te brengen. Wat had ik graag geschitterd op het voetbalveld.

Dag van de Blaasmuziek

De binnenplaats van Kasteel Duurstede is deze zondag het episch centrum van blaasmuziek. Stichting Kasteel Cultureel organiseert namelijk de Dag van de Blaasmuziek op de binnenplaats van het kasteel. Op maar liefst twee podia zullen fanfare- en harmonieorkesten optredens verzorgen. Het programma van Dag van de Blaasmuziek begint om 13.00 uur.

Dag van het Sprookje

Natuurlijk komt het idee van Dag van het Sprookje uit de koker van de Efteling, dat kan gewoon niet anders. Sprookjes en Efteling horen bij elkaar, net zoals yin en yang. De datum 7 juli is niet random gekozen voor Dag van het Sprookje. Het getal zeven wordt namelijk veel gebruikt in sprookjes, denk maar aan bijvoorbeeld de Zeven Dwergen, de Zevenmijlslaarzen of De wolf en de zeven geitjes. Sinds 2006 wordt er vrij consequent jaarlijks aandacht besteed, wat staat er op de rol voor 2019? Opening nieuwe tentoonstelling in het Efteling Museum met alle sprookjes van het Sprookjesbos als onderwerp.

Internationale Chocoladedag

Er zijn 2 chocoladedagen die wereldwijd op de agenda staan, 7 juli en 13 september. Als ik het allemaal goed begrepen heb is het verschil het volgende: op 7 juli 1550 werd chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd en 13 september staat in de boeken als de geboortedag van Milton S. Hershey. Hij was een Amerikaanse banketbakker en filantroop maar bovenal was hij de oprichter van de Hershey Chocolate Company. Dat is de reden dat de Amerikaanse Nationale Banketbakkers Association heeft besloten om van 13 september dé Internationale Chocoladedag te maken.

Oorsprong Wereldwijde Dag van Vergiffenis

In 1994 hing de christelijke filantropische organisatie “The Christian Embassy of Christ’s Ambassadors” in het centrum van Victoria (British Columbia) een spandoek op waarop te lezen stond dat het die dag de Nationale Dag van Vergiffenis was. Deze dag kreeg zo veel media-aandacht dat de organisatie besloot de dag om te dopen tot Wereldwijde Dag van Vergiffenis om zo de boodschap tot over de landsgrenzen te verspreiden. Ben jij iemand die vind dat je niemand hoeft te vergeven denk dan aan wat Mahatma Gandhi hierover zegt: “The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.

Deel dit bericht