7 augustus – Perron Plantaardig | Vegan Potluck Day | Deventer Boekenmarkt | Internationale Dag van Transgender-rechten

Wat is Perron Plantaardig?

Perron Plantaardig is een cultureel foodfestival en omdat het vandaag de Vegan Potluck Day is, is het deze zondag een 100% plantaardig en duurzaam potluckfestival dat als thema heeft: “deel je eten, deel je talent”.

Wat valt er zoal te beleven?

  • allerlei leuke culinaire en culturele activiteiten. (muziek en dans)
  • meedoen met de taarten bakwedstrijd
  • kunstwerken maken van groente en fruit
  • infomarkt met informatie over gezondheid en plantaardig eten
  • luisteren en kijken naar dans en zang

Perron Plantaardig is op het Berlijnplein in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Niet alleen in Utrecht kun je naar een potluck ook in andere steden worden potlucks georganiseerd bijvoorbeeld in Amsterdam, Nijmegen en Zaandam. In verband met perron Plantaardig is de potluck in Rotterdam verzet naar 20 augustus.

Internationale Vegan Potluck Day

Sinds 2015 wordt de eerste zondag van augustus International Vegan Potluck Day genoemd. Ik kan me voorstellen dat je niet meteen weet wat een “potluck” is; bij een potluck neemt iedereen wat lekkers te eten of te drinken mee en dat wordt dan gezamenlijk genuttigd. Dit kan iets uit de eigen vegan keuken zijn of uit de winkel. Je kan een potluck misschien wel het beste vergelijken met een picknick, alleen nu neemt iedereen plantaardig eten en/of drinken mee.

Wil je meer informatie over wat veganisme is? Klik dan hier.

Deventer Boekenmarkt

De grootste boekenmarkt in Europa, die is vandaag in de Hanzestad Deventer. Heerlijk struinen langs de IJsselkade en door de historische binnenstad, een route van 6 kilometer langs de 878 kramen, die gevuld zijn met duizenden boeken afkomstig van onder andere gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland

Internationale Dag van Transgender-rechten

Het woord “transgender” verwijst niet naar een probleem of een stoornis laat staan een afwijking, het is een overkoepelende term die gebruikt wordt voor travestie, transgenderisme en transseksualiteit en alle andere vormen van gendervarianten. Transgenders kunnen zowel homoseksueel, biseksueel of heteroseksueel zijn.

Wat zijn transgender rechten?

Een transgender heeft dezelfde (mensen)rechten en plichten als een niet-transgender. Dat is in theorie zo, in de praktijk gaat het echter anders en daar draait deze dag om. De Internationale Dag van de Transgender-rechten wil bereiken dat een ieder de mensenrechten van transgenders wordengeëerbiedigd en bevorderd.

Daar kan ik me in vinden, wat ik niet goed begrijp is waarom er een verbod op discriminatie van transgenders expliciet in de wet moet worden opgenomen. Het is toch al verboden om onderscheid te maken op grond van geslacht? Dat voor transgenders alle medische kosten, waaronder ook psychologische hulp, vergoed moet worden door de ziektekostenverzekering staat buiten kijf en is ronduit schandalig dat dit nog niet zo is.

Wat een goede ontwikkeling is dat er sinds vorig jaar een Kamermeerderheid is voor het afschaffen van de geslachtsregistratie in officiële documenten. Ben benieuwd hoelang het duurt voor het er door is.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.