8 augustus –Internationale Week van de Assistentiehond | Internationale Kattendag

Internationale Week van de Assistentiehond

Op de eerste zondag in augustus begint de International Assistance Dog Week (IADW), een week waarin alle assistentiehonden in het zonnetje worden gezet vanwege hun tomeloze inzet. En terecht want voor veel mensen met een beperking is de assistentiehond hun metgezel, helper, assistent, beste vriend en prominent lid van het gezin.

Wat voor soorten assistentiehonden heb je? Ik heb de volgende kunnen vinden:

 • buddyhond (sociale hond) of PTSS-hulphond helpt mensen in het dagelijkse leven met uiteenlopende moeilijke situaties, zoals nachtmerries, of angstaanvallen op straat.
 • assistentiehond (hulphond) of ADL-hulphond helpt mensen met een lichamelijke beperking met praktische handelingen zoals de deur open doen
 • therapie-hulphond is er voor kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand en psychische stoornissen (bijvoorbeeld met autisme of licht verstandelijke beperkingen)
 • signaalhonden of (blinden)geleidehonden helpen mensen met een auditieve beperking
 • medische detectiehond zoals de seizurehond (epilepsie) en de diabeteshond

(bron: www.regelhulp.nl

Enkele jaren geleden is KNGF Geleidehonden samen met het VU Medisch Centrum een experiment begonnen om te kijken of medische detectiehonden vroegtijdig bepaalde vormen van kanker kunnen opsporen. Hopelijk blijk uit dat experiment dat de Nederlandse medische detectiehond net zo succesvol is als de Duitse herder Frankie uit San Diego, hem lukt het om in 87 procent van de gepresenteerde gevallen schildklierkanker op te sporen.

Wereld Kattendag

Of je het nu Wereld Kattendag noemt of Internationale Kattendag het is natuurlijk bij uitstek dé dag om je kat eens extra te verwennen. Maar pas op met teveel aaien, niet ieder kat vindt het heerlijk. Katten kunnen er gestrest van raken, zeker als ze in een huishouden wonen waar zij de enige kat zijn. Op het internet wordt ook melding gemaakt dat op 20 februari het “International Cat Day” is, hoe verwarrend! Sommige mensen hanteren deze datum omdat op 20 februari 2009 de meest beroemde kat, genaamd Socks, overleed.

Voor wie niet weet wie Socks is, Socks was de kat van de dochter van voormalig president van Amerika Bill Clinton. Socks had het meest luxe onderkomen ooit, het Witte Huis!

Nederlandse spreekwoorden en gezegden:

 • Als de kat van huis is, dansen de muizen (op tafel )
 • Een kat in het nauw maakt rare sprongen
 • Als katjes muizen, mauwen ze niet
 • Om der wille van de smeer, likt de kat de kandeleer
 • Het eerste gewin is kattengespin
 • Tis gelijk of men van ( of door ) de kat of de kater ( hond ) gebeten wordt

Wat moet je doen met een aanloopkat?

Wat doe je als een kat al miauwend voor je deur staat? De meeste dierenliefhebbers onder ons zullen de kat eten geven en in huis nemen. De (verdwaalde?) kat vindt dit prima want hij/zij krijgt eten en aandacht en zal niet zo gauw de behoefte hebben om terug naar huis te gaan.

Kijk op www.amivedi.nl  als je denkt dat de aanloopkat een verdwaalde aanloopkat is.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.