7 augustus – Transgenderrechtendag

Internationale Transgenderrechtendag

In tegenstelling tot wat Trump denkt, zegt en twittert is een transgender niet een probleem of een stoornis laat staan een afwijking die een land (lees leger) opzadelt met hoge medische kosten. Dit is dezelfde Trump die tijdens een speech in Colorado zwaaide met een regenboogvlag met het opschrift “LGBTs for Trump”. Dat was tijdens de presidentscampagne en we weten allemaal dat er in aanloop van verkiezingen behoorlijk wat gelogen wordt.

Zo ook in het verkiezingskamp van Trump. Binnen 5 weken na zijn inauguratie nam hij de overheidsbescherming af van transgender studenten in publieke scholen. Daarvoor had hij al de maatregel rond genderneutrale toiletten ingetrokken. En daarom is de transgenderrechtendag een belangrijke bewustwordingsdag als het gaat om de acceptatie en rechten van transgenders.

Transgenderrechten in Nederland

Een transgender heeft dezelfde (mensen)rechten en plichten als een niet-transgender. Dat is in theorie zo, in de praktijk gaat het echter anders en daar draait deze dag om. De Internationale Transgenderrechtendag wil bereiken dat de (mensen)rechten van transgenders worden geëerbiedigd en worden gepromoot.

Daar kan ik me in vinden maar wat ik niet goed begrijp is waarom er een verbod op discriminatie van transgenders expliciet in de wet moet worden opgenomen. Het is toch al verboden om onderscheid te maken op grond van geslacht? Verder staat buiten kijf dat voor transgenders alle medische kosten, waaronder ook psychologische hulp, vergoed moet worden door de ziektekostenverzekering. Dus!

Eén stap vooruit, twee stappen terug

Transgenders worden regelmatig geconfronteerd met vernederende situaties bij de dokter of bij de douane omdat de geslachtsregistratie in hun officiële documenten niet overeenkomt met het geslacht waarin ze leven. Een stap vooruit om dit te veranderen is dat sinds 2015 een Kamermeerderheid van VVD en PvdA voor afschaffing van de geslachtsregistratie in officiële documenten is. Echter, we zijn nu twee jaar later en diverse onderzoeken rijker en er is nog niets verandert. Anno 2017 roept COC  Nederland de onderhandelaars voor het nieuw te vormen kabinet op om een einde te maken aan verplichte geslachtsregistratie.

Zichtbaar jezelf kunnen zijn

De Amerikaanse singer-songwriter Wrabel schreef het nummer “the Village” als reactie op de recente aanvallen op transgenders van Trump. Het lied is ook bedoeld voor mensen die zich een outsider voelen en niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Leuk weetje: in de videoclip spelen alleen transgender acteurs mee.

There’s nothing wrong with you

It’s true, it’s true

There’s something wrong with the village

With the village

There’s something wrong with the village

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.