7 augustus – Internationale Dag van Transgenderrechten

Als we het hebben over transgender waar hebben we het dan eigenlijk over? Transgender is niet een persoon maar een overkoepelende term die gebruikt wordt voor travestie, transgenderisme en transseksualiteit en alle andere vormen van gendervariantie. Het woord “transgender” verwijst niet naar een probleem of een stoornis laat staan een afwijking. Transgenders kunnen zowel homoseksueel, biseksueel of heteroseksueel zijn.

Internationale Dag van Transgenderrechten

Helaas worden transgenders regelmatig geconfrontreerd met discrimatie, belediging, bedreiging en geweld. Zelfs een bezoek aan het toilet kan voor een transgender die nog in het veranderingsproces zit een hele opgave zijn. Want hoe vaak worden zij wel niet verzocht om het toilet te verlaten, al dan niet vergezeld door grof taalgebruik of hardhandig optreden? Puur en alleen gebasseerd op het uiterlijk. Hoe pijnlijk is dat? Is daar niet een oplossing voor? Jazeker, het genderneutrale toilet.

Genderneutraal toilet

Is een genderneutrale toilet (sekseneutraal) noodzaak? De discussie laaide weer op na het krantenbericht in het Nieuwsblad van afgelopen 9 juli dat ging over dat de Vlaamse overheid voornemens is om haar kantoorgebouwen te voorzien van genderneutrale toiletten . De reden achter dit besluit is om niet langer een onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen.

Wel of geen genderneutraal toilet?

Van een genderneutrale toilet kan iedereen gebruik maken, dit houdt niet standaard in dat als je gebruik maakt van een genderneutrale toilet dat je een transgender in een veranderingsproces bent.
Hoe vaak komt het niet voor dat er bij het vrouwentoilet lange rijen staan? Ideaal moment om naar het genderneutrale toilet te gaan, toch?

Waar vind je genderneutrale toiletten? Enkele voorbeelden:

1) Vlaanderen is voornemens genderneutrale wc’s in te voeren,
2) in het Witte Huis,
3) Universiteit van Sussex,
4) COC in Eindhoven,
5) Britse Brighton & Hove in de gehele gemeente,
6) Noord-Zweedse Umeå in de plaatselijke bibliotheek.

Een genderneutraal toilet als aanvulling op het aloude herentoilet en damestoilet vind ik een prima idee maar als “vervanging van “? Er zijn nu eenmaal mannen én vrouwen die alleen maar gebruik willen maken van een toilet die alleen toegankelijk is voor hun eigen sekse en als die sekse niet overduidelijk is dan stoot je op problemen.

Hoe denk jij over een genderneutrale wc? Deel je mening!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.