6 november 2016 – Internationale Dag ter Voorkoming van Schade aan het Milieu tijdens Oorlog en Gewapende Conflicten | New York Marathon

Bescherming van het milieu tijdens gewapende conflicten

Je staat er niet altijd meteen bij stil dat behalve mensen slachtoffer worden tijdens oorlog of gewapende conflicten, de natuur en het milieu ook het kind van de rekening zijn. Direct door bijvoorbeeld bommen en land(zee)mijnen maar ook indirect doordat mensen vluchten voor het geweld en proberen te overleven in de natuur.

De United Nations Environment Programme (UNEP) heeft geconstateerd dat de afgelopen 60 jaar, tenminste 40 procent van alle interne conflicten te koppelen zijn aan de exploitatie van waardevolle grondstoffen zoals goud, olie, diamanten of schaarse hulpbronnen zoals vruchtbare grond en water. Wanneer natuurlijke hulpbronnen de oorzaken zijn van gewapende conflicten of oorlog dan is de kans, na een periode van vrede, dat opnieuw oorlog uitbreekt tweemaal zo groot.

Milieu lijdt zwaar onder IS

Op het moment dat Iraakse troepen de stad Qayyara naderden stak IS tientallen oliebronnen in de fik en liet ruwe olie in de straten in lopen. De door ruwe olie vervuilde rivier Tigris veroorzaakten grote gezondheidsproblemen omder de lokale bevolkingomdat zij  voor hun drinkwater afhankelijk zijm van die rivier. Vervolgens worden duizenden burgers en strijdkrachten blootgesteld aan de giftige dampen van de nu al 4 maanden brandende oliebronnen. De ruwe olie en de verbrande olie-deeltjes zijn de oorzaak van ernstige milieuvervuiling, landbouwgrond is naar de klote en de veestapel sterft uit.

De strijd om Mosul en het milieu

Om de stad Mosul te verdedigen misbruikt de Islamistische Staat (IS) de voorhanden zijnde natuurlijke hulpbronnen. Ze steken loopgraven gevuld met ruwe olie in brand. Daar houdt het niet mee op, voorraden van zwaveldioxide worden in brand gestoken. Dat veroorzaakt een grote gifwolk met het bijtende en giftige zwaveldioxide gas. Vermengd met water veroorzaakt zwaveldioxide gas zure regen, wat catastrofaal is voor het milieu en mens.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat op het moment dat IS  de strijd gaat verliezen dat ze alles in de brand zullen steken wat ze maar tegenkomen. Dan zal Mosul, met haar meer dan een miljoen inwoners, daar slachtoffer van worden. De volksgezondheid en het milieu van Mosul lopen reëel gevaar en daar zal een Internationale Dag ter Voorkoming van Schade aan het Milieu tijdens Oorlog en Gewapende Conflicten echt geen verandering in brengen omdat IS daar, grof gezegd, schijt aan heeft.

(bron: www.trwn.org)

New York Marathon

De inmiddels 46e editie van de marathon van New York wordt door velen als de mooiste marathon ter wereld gezien. Om het nog mooier te maken heb je de kans om het lopen van de marathon te koppelen aan een goed doel. De goede doelen die ik tegen kwam waren Make-A-Wish Nederland, dance4life, KiKa en CliniClowns. Uiteindelijk kun je natuurlijk voor elk willekeurig goed doel lopen.

Als ik de marathon zou kunnen lopen dan koos ik een goed doel uit die minder bekend zou zijn.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.