5 november 2016 – Natuurwerkdag | Afrikadag | Dag van de Koorzanger | Kunstweek | Landelijk Atelierweekend | Wereld Tsunami Bewustwordingsdag | Wereld Romani Taaldag

Natuurwerkdag

Dat wordt een heerlijke zaterdag, jij met ruim 10.000 andere vrijwilligers de natuur in je omgeving een opknapbeurt geven. Jong en oud, zij aan zij, kleinschalig onderhoudswerk doen zoals: knotten van wilgen, hakhout afzetten of een bosperceel dunnen.

Wil je meehelpen op de Natuurwerkdag klik dan hier voor het complete overzicht en meld je aan. Er is altijd wel een activiteit in de buurt te vinden. Dus hijs je in je rubberlaarzen en trek je regenjas aan en geef de natuur een make-over.

Afrikadag

De jaarlijkse Afrikadag wordt georganiseerd door de Foundation Max van der Stoel (FMS) en de Foundation for European Progressive Studies (FEPs). Afrikadag gaat over Afrika en de internationale samenwerking; de editie van dit jaar gaat over de relatie tussen Afrika en de EU.

Om 18.00 uur begint in Desmet Studio’s de afterparty “Africa at Night”. De hoofdgast is niemand minder dan de Ghanese reggae singer/songwriter Black Prophet.

Dag van de Koorzanger

Dag van de Koorzanger wordt georganiseerd door de Westlandse Korenfederatie samen met Westland Cultuurweb. Op deze dag kun je kennis maken met het zingen in een koor en je kunt diverse workshops volgen. In de workshops staan stemtechniek, een thema of een specifiek genre koorzang centraal. Elke workshop wordt geleid door een deskundige en enthousiaste docenten. Ook niet koorzangers zijn welkom!

Kunstweek van 5 tot en met 13 november

Tijdens de Kunstweek staat de beeldende kunst een week lang in de schijnwerpers. De Kunstweek wordt afgesloten met de Nationale Kunstdagen op 12 en 13 november in Ahoy Rotterdam. Laat je deze week verleiden tot een bezoek aan een kunstmuseum of galerie, maak eens kennis met de kunstuitleen of kunstenaar bij je in de buurt. Klik hier voor overzicht van de deelnemers.

Landelijk Atelierweekend

Dit weekend wordt voor de eerste keer het Landelijke Atelierweekend georganiseerd. Tijdens dit weekend worden er demonstraties en workshops gehouden, kun je kortingen op de aankoop van kunstwerken krijgen en stellen beroepskunstenaars hun atelier open. Altijd al eens een kijkje in een atelier van een kunstenaar willen nemen? Dan bof je dit weekend! Hier vind je een overzicht van de deelnemende ateliers.

1ste Wereld Tsunami Bewustwordingsdag

De datum van 5 november werd gekozen als eerbetoon aan een waargebeurd verhaal uit Japan: “Inamura-no-hi’. Het verhaal gaat over een man die tijdens een aardbeving in 1854 het tij zag terugwijken, en herkende dat als een teken van een dreigende tsunami. Om de dorpsbewoners te waarschuwen stak hij rijstschoven in de brand en leidde vervolgens de dorpelingen naar hoger gelegen gebied. Door deze actie werden veel slachtoffers voorkomen. Kortom een ware held!

Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het is om de tekenen van een naderende tsunami te herkennen, dat je weet wat je moet doen en waar je naar toe moet. En dat is nu precies waar deze dag om gaat, bewustwording!

Wereld Romani Taaldag

De Roma taal, of Romani Chib, werd in 1971 tijdens het eerste World Romani Congress uitgeroepen tot officiële taal en behoort tot de minderheidstalen.

Romani stamt uit het oude Sanskriet en is van Indo-Arische afkomst en heeft ook Iraanse, Armeense, Griekse en Slavische invloeden ondergaan. Deze oude taal met al haar dialecten is de verbindende factor voor communicatie, identiteit, socialisatie en culturele integratie voor de wereldwijd verspreid wonende Roma.

Romani taal wordt met uitsterven bedreigd, UNESCO promoot met de Wereld Romani Taaldag de taal.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.