afbeelding versterkt frozen yogurt

6 februari – Internationale Frozen Yogurt Dag | Zero Tolerantie Dag voor Vrouwelijke Genitale Verminking | Werelddagen zonder Mobiele Telefoon

Internationale Frozen Yogurt Dag

De belangrijkste dag van het jaar voor froyo is vandaag: Nationale/Internationale Frozen Yogurt Dag. In het land van herkomst bieden veel winkels speciale kortingen en promoties aan om Frozen Yogurt Dag te vieren.  Heb niet echt de indruk dat deze dag in Nederland of België is doorgedrongen. Overduidelijk een gemiste kans. Wist je dat pas in de jaren zeventig iemand het slimme idee kreeg om  yoghurt in te vriezen? Frozen yoghurt is nu niet meer weg te denken. Elk jaar stijgt de consumptie van bevroren yoghurt omdat klanten op zoek zijn naar een gezondere optie voor ijs. Het succes van Frozen Yogurt wordt gevoed door een overvloed aan smaak- en garneringsopties.

Is frozen yogurt gezond?

Is yoghurtijs gezond? De frozen yoghurt uit de supermarkt niet zo. Die bevat vaak onnodige veel vet en suiker om het maar lekkerder te laten smaken. Als je het zelf maakt dan weet je wat er inzit. Tis nog vrij simpel om te maken ook, en je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Op leukerecepten.nl bijvoorbeeld staat een makkelijk recept. Als je deze blog in de ochtend leest dan zet je vanavond als toetje je eigen gemaakte frozen yogurt op tafel. Smakelijk!

Int. Zero Tolerantie Dag voor Vrouwelijke Genitale Verminking

In 2012 heeft de Algemene Vergadering van de VN 6 februari uitgeroepen tot Internationale Zero Tolerantie Dag voor Vrouwelijke Genitale Verminking. Met als doel de inspanningen voor de uitbanning van deze praktijken te versterken en te sturen. Thema 2022; “Versnelde investeringen om een einde te maken aan genitale verminking van vrouwen.” Veel landen ervaren een “crisis in een crisis” als gevolg van de pandemie, waaronder een toename van genitale verminking van vrouwen. Daarom roept de Verenigde Naties de wereldgemeenschap op om een wereld opnieuw vorm te geven die meisjes en vrouwen in staat stelt een stem, keuze en controle over hun eigen leven te hebben.

Sinds 2008 leidt UNFPA, samen met UNICEF, het grootste wereldwijde programma om de uitbanning van vrouwelijke genitale verminking te versnellen. Het gezamenlijke programma richt zich momenteel op 17 landen in Afrika en het Midden-Oosten en ondersteunt ook regionale en mondiale initiatieven.

Werelddagen zonder Mobiele Telefoons & Smartphone

Sinds 2001 organiseert de Franse schrijver Phil Marso op de feestdag van Sint-Vedastus (aka Saint Gaston) de Werelddagen zonder Mobiele Telefoon & Smartphone. Doel van deze dagen (6 t/m 8 februari) is een discussie rondom communicatie-instrumenten opgang brengen. Elk jaar worden er voor jongeren challenges bedacht om hen bewust te maken hoe hun leven er zonder mobiele telefoon of ander technologische hulpmiddel eruit zou zien. Phil Marso heeft voor de 22e editie voor Werelddagen zonder Mobiele Telefoon en Smartphone het volgende bedacht. Vanavond tijdens de finale van Afrika Cup vraagt hij aan de supporters die in het stadion zijn om tijdens de wedstrijd hun telefoon uit te zetten. Zo ervaren zij de wedstijd niet vanachter een schermpje maar zoals het bedoeld is. Al zingend en dansend het elftal aanmoedigen.

Wat als een grote zonnestorm over de aarde raast?

De universitair docent computerwetenschappen mevrouw Sangeetha Abdu Jyothi Abdu presenteerde haar onderzoek, Solar Superstorms: Planning for an Internet Apocalypse, op de SIGCOMM 2021. Dat is de jaarlijkse conferentie van de ACM Special Interest Group on Data Communication. Dat onderzoek kon op veel aandacht rekenen van de schrijvende pers. Met pakkende koppen publiceerden zij artikelen die gingen over de gevolgen voor ons na een extreme zonnestorm. Vergis je niet, de gevolgen zijn giga. Stroomnet en mobiel telefoonverkeer gaan plat, satellieten raken uit hun baan, GPS onbruikbaar, wat dan weer grote problemen geeft voor lucht – en zeevaart.

Ga 3 dagen lang de uitdaging aan

Stel je voor dat dit gebeurd. De mensheid zou voor 3 dagen, 3 weken, 3 maanden, 3 jaar het dagelijks leven opnieuw moeten uitvinden. Onbekend hoelang het duurt om alle schade te herstellen. Phil Marso vraagt aan je om tijdens de Werelddagen zonder Mobiele Telefoon & Smartphone niet je telefoon of ander technologische hulpmiddel te gebruiken. Dat zou na een extreme zonnestorm ook niet meer kunnen. Is dat erg? Wat dacht je van 3 dagen lang geen sociale netwerken meer, geen pesterijen, complottheorieën, eenzaamheid op afstand, overmatige blootstelling aan schermen of je schoonmoeder aan de telefoon? Zeg eens eerlijk, is dát nou zo erg?

Deel dit bericht