afbeelding versterkt balgen dag

5 februari – Balgen dag | Nationale Chocoladefonduedag | Wereld Nutella® Dag | Internationale Pisco Sour Day | Wereld Dieren Reiki Dag | Nederlandse Debutantenbal Wiener Ball

2e editie Balgen dag

Organisator en Loekpoedel Pieter van der Veen organiseert vandaag voor de tweede keer een Balgen dag. Wat doen ze op Balgen dag? Tijdens Balgen dag wordt er van 11.00 tot 17.00 uur muziek gemaakt met balginstrumenten. Balginstrumenten zijn accordeons, trekzakken, harmonica’s en steirische harmonika’s. Locatie: in De Lantearne in Surhuisterveen. En de toegang is gratis, hoe mooi is dat?

Hoeveel betekenissen van balg of balgen ken jij?

Nou, ik niet veel. Waar ik wel meteen aan moest denken was het woord blaasbalg. Korte uitleg: een blaasbalg is een soort pomp om lucht te pompen, meestal om een vuur aan te wakkeren. Maar dan ben je even aan het googelen en dan gaat er een wereld open hoor. Want blaasbalg is ook een ademhalingstechniek in yoga. En dan heb je balgen. Dat is een woord (jargon) dat bij de soldaten wordt gebruikt en (veel) eten betekent. Bij de zeemacht is de balgjanus de eetclub van de adelborsten. Balgpijn betekent buikpijn. We gaan even terug naar de 17e eeuw: (plat) buik; maag; lichaam. Maar balg is ook de naam voor een doodlopende geul in het waddengebied.

Wereld Nutella® Dag

Om haar liefde voor hazelnootpasta te delen bedacht de Amerikaanse food & travel blogger Sara Rosso een “dag van” voor Nutella. Samen met haar vriendin en collega blogger Shelley Ruelle organiseerde zij in 2007 de allereerste World Nutella Day. Dat zij niet de enige twee Nutella fans waren, dat bleek als snel! De hashtag #worldnutelladay werd in mum van tijd trending topic op social media; er werden massaal wereldwijd foto’s, recepten, gedichten en berichten gedeeld. In 2015 gaf Sara Wereld Nutella Dag over aan de makers van Nutella, de Ferrero Groep. En om er helemaal een top dag van te maken. Tis ook nog Nationale Chocoladefonduedag.

Creatief met Nutella

Nutella is meer dan alleen maar broodbeleg, er bestaan legio heerlijke recepten waar in Nutella is verwerkt. Ik zal enkele voorbeelden geven waarbij het water je in de mond loopt:

  • loempiaatjes met mango en Nutella
  • chocolade fondant met gesmolten Nutella
  • bananenbrood met Nutella
  • kaneelbroodjes met Nutella
  • ijskoffie met Nutella
  • Nutella koekjes
  • rijstebrij met Nutella

Als je nog meer culinaire inspiratie nodig hebt dan kan ik je de website van nutella.com aanraden. Barstensvol lekkere recepten. Of je koopt één van de kookboeken die Nutella op de markt heeft gebracht.

Wereld Dieren Reiki Dag

De meeste onder ons hebben weleens van reiki of paranormale therapie gehoord. Misschien zelfs ondergaan. Als je weet wat het inhoudt kun je de rest van deze alinea overslaan. In het kort uitgelegd gaat het bij reiki om universele levensenergie. Via onze handpalmen (chakra’s) stroomt de energie en via handoplegging (of op afstand) kan er dus energie worden gestuurd. Die energie stroomt naar de energieblokkades in ons lichaam en op die manier worden disharmonieën in alle lichaamsdelen opgeheven. Kort samengevat, reiki heeft een positieve invloed op alles waar energie aan te pas komst en is dus ook geschikt voor dieren en planten. De geestelijke vader van deze alternatieve geneeswijze is de Japanner Mikao Usui.

The Shelter Animal Reiki Association

World Animal Reiki Day (WARD) wordt georganiseerd door vrijwilligers van The Shelter Animal Reiki Association (SARA). Zij willen wereldwijd meer erkenning voor de genezende voordelen van reiki bij dieren. Er is gekozen voor 5 februari omdat dat de geboortedag is van de oprichtster van de Shelter Animal Reiki Association (SARA) Kathleen Prasad.

Natuurlijk gaan we drankje en een dansje niet vergeten

Deel dit bericht