6 augustus – Atomic Bomb Day | Internationale dag van de Frisse Adem

Atomic Bomb Day

Op 6 augustus 1945 om precies 08.15 werpt een Amerikaanse bommenwerper een atoombom op de binnenstad van Hiroshima en op 9 augustus op de stad Nagasaki. Drie dagen later besloot keizer Hirohito tot de onvoorwaardelijk overgave van Japan. Ook al heeft de keizer er nooit met een woord over gesproken men mag aannemen dat de twee atoombommen de reden waren voor de capitulatie van het Japanse Keizerrijk.

Op 2 september 1945 gaven de Japanners zich formeel over door aan boord van het Amerikaanse slagschip USS Missouri, gelegen in de baai van Tokio, de capitulatie-overeenkomst te ondertekenen. Hiermee WOII kwam er officieel een einde aan WOII.

Herdenking Hiroshima en Nagasaki

Op een open veld dat is ontstaan ​door de explosie van de atoombom werd het Hiroshima Peace Memorial Park gebouwd. Elk jaar wordt daar op 6 augustus (Atomic Bomb Day) de Hiroshima Peace Memorial Ceremony gehouden. Aanwezige zijn overlevenden, nabestaanden, familieleden en vertegenwoordigers van verschillende landen. De herdenkingsceremonie begint om 08.00 ( lokale tijd ), tijdens de ceremonie wordt er onder andere een gezamenlijk gebed voor wereldvrede gehouden.

Om exact 08.15 wordt een minuut stilte in acht genomen om alle slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken. Ook de negen Nederlandse krijgsgevangenen die slachtoffer zijn geworden worden vandaag herdacht.

Internationale dag van de Frisse Adem

We zijn allemaal weleens iemand tegen gekomen die géén frisse adem had. Maar hoe velen van u durven hier wat van te zeggen? Praten over slechte adem (halitosis) blijkt nog steeds een groot taboe te zijn. En de mensen die een slechte adem hebben en het weten, schamen zich kapot.

Om dit taboe wat meer bespreekbaar te maken is het vandaag in Amerika National Fresh Breath Day. Om hier dit taboe te doorbreken pleit ik voor een Nederlandse “Dag van de Frisse Adem”! Waarom pakken de Nederlandse tandartsen en mondhygiënisten deze dag niet op? Een kans om vandaag extra aandacht te geven aan het grote probleem dat slechte adem heet.

Tips om slechte adem te voorkomen

Een frisse mondspray, (suikervrije) snoepjes of kauwgom met xylitol kan tijdelijk helpen de klachten te verminderen.

  • tweemaal daags tanden poetsen en dagelijks flossen, stoken of ragen
  • vervang om de 3 maanden je tandenborstel of borstel kop van je elektrische tandenborstel
  • dagelijks tong schoonmaken (’s avonds) met een tongspatel, vooral het achterste, diepste deel
  • gezond eten, genoeg water drinken en eet fruit; fruit heeft antibacteriële en hydraterende eigenschappen
  • drink niet teveel vochtafdrijvende voedingsmiddelen zoals koffie, alcohol, chocolade
  • stop met roken
  • ga twee maal per jaar naar de tandarts en mondhygiëniste

De natuur helpt een handje

Eet peterselie; peterselie heeft namelijk een antibacteriële en schimmelwerende werking. Drink genoeg water of drink een kopje Groene-, Zwarte Thee in de ochtend voor frisse adem. Yoghurt en selderij werken op een vergelijkbare manier. Je mond spoelen met oplossing van Tea Tree Olie of appelazijn. Eet avocado’s, kauw na de maaltijd op zonnebloempitten of kruidnagel. Vervang je kauwgom voor venkelzaadjes. Drink een kopje thee op basis van fenegriekzaadjes, helpt ook tegen slechte adem.

Deel dit bericht