5 april – Nationale Week Tegen Rugpijn | Nationale Museumweek | Hartweek

Nationale Week Tegen Rugpijn van 3 t/m 8 april

Fysius Rugexperts is de initiator van de Nationale Week Tegen Rugpijn. Zes dagen lang worden rugklachten onder de aandacht gebracht en kan je via de Facebookpagina van Fysius Rugexperts nieuws, tips en adviezen krijgen. Vind jij het geweldig makkelijk om online met een Rugexpert over je rugpijn klachten te praten en tips en adviezen te ontvangen? Dan heb je nog tot en met 8 april de kans om gratis online Rugadvies te krijgen. Ik zou zeggen, pak je kans.

Nationale Museumweek van 3 t/m zondag 9 april

Nog vijf dagen de kans om naar het museum te gaan met korting of soms gratis. Wat is nou lekkerder dan slenteren door het museum en je te vergapen aan de uitgestalde pronkstukken? Buiten dat het je fantasie prikkelt is het vaak ook leerzaam. Grote of kleine musea met de meest prachtige collecties over geschiedenis, kunst, wetenschap tonen óns enorme culturele kapitaal; “Ons echte goud”. Ben je op zoek naar een deelnemend museum of meer info? Klik hier.

Hartweek: van 2 tot en met 8 april

Wellicht is de collectant van de Hartweek al bij je aan de deur geweest om geld op te halen voor onderzoek om hart- en vaatziekten eerder te herkennen. Graag wil ik van de gelegenheid gebruiken maken om nog eens de vrouwspecifieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten onder de aandacht te brengen want nog steeds worden de symptomen niet of te laat herkent door jezelf, je omgeving en door medici.

Vrouwspecifieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Omdat men vroeger dacht dat hart- en vaatziekten een echte mannenkwaal was waren de onderzoeken die gedaan werden altijd meer op de man gericht. Daar is men van terug gekomen, het blijkt namelijk dat wereldwijd hart-en vaatziekten de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte bij vrouwen is. Vaak werden de symptomen niet opgemerkt omdat er geen of onvoldoende rekening mee werd gehouden dat vrouwen hun eigen risicofactoren hebben die gerelateerd zijn aan menstruele cyclus en zwangerschap.

Er overlijden helaas 2x zoveel vrouwen dan mannen aan hartfalen, en ook de vorm van hartfalen is verschillend. Mannen leiden vooral aan systolisch hartfalen, terwijl bij vrouwen vooral diastolisch hartfalen voorkomt.

De meest voorkomende klachten bij een hartinfarct

Een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst die kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek. Die ook in rust langer dan 5 minuten duurt en die kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

Vrouwspecifieke risicofactoren zijn:

  • pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug, tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling
  • misselijkheid, braken

Het lijkt me belangrijk dat wij vrouwen ons wat meer gaan inlezen in wat de symptomen van hart- en vaatziekten zijn zodat we ze ook beter kunnen herkennen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.