foto ondersteunt blog over de gier

5 september – Dag van de Gier | Spek Dag | Dag van de Inheemse Vrouw | Dag van de Liefdadigheid | Wereld Baarddag | Nationale Indië Herdenking | ALS online quizshow

Internationale Dag van de Gier

Omdat aasvreters zoals de gier niet echt een goede reputatie hebben wordt jaarlijks op de eerste zaterdag in september de International Vulture Awareness Day ( Internationale (bewustwordings–) Dag van de Gier) gehouden. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor gieren maar ook een dag waarop het imago van de gier een beetje wordt opgepoetst.

Gieren zijn een ecologisch vitale groep vogels die op een groot aantal plekken bedreigd worden op veel gebieden. Populaties van veel soorten staan onder druk en sommige soorten worden met uitsterven bedreigd.

Vandaag zullen diverse organisaties uit allerlei landen activiteiten organiseren die in het teken staan van “de gier”. Klik hier voor het overzicht.

Waar in België en Nederland worden activiteiten georganiseerd?

Jardin des hiboux (België) Dit weekend worden er shows, activiteiten, kleuren, schminken en spelletjes georganiseerd.

Landgoed Hoenderdaell (Nederland). Het hele weekend zijn er activiteiten, zoals bijvoorbeeld: extra rondleidingen, vertoning van video’s, speurtochten, een loterij, een veiling.

Europa → Vulture Conservation Foundation (VCF)

De VCF organiseert allerlei activiteiten op International Vulture Awareness Day (IVAD). Activiteiten die geschikt zijn voor zowel volwassenen als kinderen. Zoals bijvoorbeeld:

  • Virtual Vulture Trivia Quiz op 5 september om 18.00 CEST
  • The Vulture Scavenger Hunt: een educatieve activiteit voor kinderen
  • en elke dag komen op social media infographics over elke Europese giersoort

Wat is jouw associatie met een gier?

Mijn associatie met een gier komt uit de strip Lucky Luke. Dat is die cowboy die sneller schiet dan zijn eigen schaduw. Daarin komt doodgraver Bones voor die vaak vergezeld wordt door een gier. De gier staat symbool voor meer dan alleen maar de dood. Hij staat ook symbool voor purificatie van het lichaam, gulzigheid en het niet willen delen met anderen.

Internationale Spek Dag

Internationale Bacon Day of Bacon Day wordt in Amerika altijd gevierd op de zaterdag voor Labor Day (de eerste maandag van september). Maar er zijn andere initiatiefnemers voor Bacon Day die andere data hebben gekozen. Dus het is niet vreemd als je denkt: Bacon Day, dat was toch op 19 februari of was het op de eerste zaterdag in januari. Kan ook zijn dat het allemaal kan, hoe verwarrend. Kan me goed voorstellen dat je dat denkt. Hoe je bacon dag viert daar komt geen hogere wiskunde aan te pas. Vaak wordt aan bacon dag een evenement gekoppeld waarbij deelnemers gerechten met spek maken en opeten of drinken natuurlijk.

Spek of Bacon?

De Engelse term voor spek is “bacon”, maar wat wij bacon noemen is geen spek. Het verschil zittum in uit welk deel van het varken het komt. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug.

Deze internationale dagen vieren we ook vandaag:

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht