foto is ter ondersteuning van fête de la nature

4 september – Fête de la Nature | Dag van de Seksuele Gezondheid | Dag van de Curryworst | Taekwon-do Dag | Aardbeien Demodag | Wereldhavendagen | DYA Dag

Fête de la Nature

Fête de la Nature is het grootste landelijk grassroots natuurfestival van Nederland met een diversiteit aan evenementen. Dat houdt concreet in dat de evenementen voor en door iedereen kunnen worden georganiseerd. Op 4,5 en 6 september word je in de gelegenheid gesteld om één van die activiteiten te bezoeken van Fête de la Nature.

Wat wordt er zoals georganiseerd? Dat kan variëren van een natuurwandeling tot verbinden met de natuur in je eigen tuin, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. En wees gerust, de corona-maatregelen worden nageleefd. Op de website van Fête de la Nature staan alle activiteiten vermeld en kan je online je eigen agenda samenstellen.

Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid

Om de kennis over seksualiteit, seksuele gezondheid en seksuele rechten te vergroten wordt sinds 2010 de World Sexual Health Day door World Association for Sexual Health (WAS) georganiseerd. Het doel van WAS was en is mensen bewust maken over hoe bepalend deze 3 aspecten in ons leven zijn. Het thema van 2020: “Sexual pleasure in times of COVID-19”

Seksueel genot tijdens COVID-19-pandemie

Seksuele gezondheid en seksuele rechten zijn een belangrijk volksgezondheidsprobleem dat specifieke aandacht vereist in tijden van pandemie. Daarom wil de World Association for Sexual Health ons duidelijk maken dat zij zich richten op bescherming en bevorderen van gendergelijkheid en respect voor seksuele diversiteit.

Wat is seksuele gezondheid?

Seksuele gezondheid wordt gedefinieerd als een toestand van fysiek, mentaal en sociaal welzijn in relatie tot seksualiteit die een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties vereist, evenals de mogelijkheid om prettige en veilige seksuele ervaringen te hebben, vrij van alle dwang , discriminatie en geweld (WHO, 2002).

Internationale Taekwon-do Dag

Sinds 2006 wordt jaarlijks op 4 september de Internationale Taekwon-do Dag gevierd. De viering werd in het keven geroepen door World Taekwondo, voorheen de World Taekwondo Federation. Zij kozen voor 4 september omdat op die dag in 1994 het Internationaal Olympisch Comité taekwondo officieel als een Olympische discipline aannam. De sport staat sinds 2000 (zomerspelen Sydney, Australië) op het programma van de Olympische Spelen als medaillesport, daarvoor was het in 1988 en 1992 een demonstratiesport.

Hoe vier je Taekwon-do Dag?

Internationale Taekwon-do Dag wordt wereldwijd op grote schaal gevierd. Zonder dat er sprake is van een pandemie wordt op deze feestdag wedstrijden, demonstraties, concerten en andere evenementen voor krijgskunstenaars en geïnteresseerde georganiseerd. Misschien dat de plaatselijke taekwon-do vereniging iets organiseert. Je hoeft natuurlijk niet zelf een actief beoefenaar van deze sport te zijn om deze dag te vieren.

Waar vond de eerste viering plaats?

Dat kan natuurlijk alleen maar Zuid-Korea zijn, het land waar deze zelfverdedigings- en vechtkunst vandaan komt. Er gaan allerlei verhalen de ronde dat taekwondo honderden jaren geleden is ontstaan. De verhalen zijn er, het bewijs niet. Als ik de lezing aanhoud die op Wikipedia staat dan is taekwondo kort na de Tweede Wereldoorlog ontstaan.

Er staat ook nog wat lekkers op de “dag van” kalender :

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht