5 juni – Europese Ontwikkelingsdagen | Wereldmilieudag | Internationale dag voor de strijd tegen IUU Visserijactiviteiten

12e editie Europese Ontwikkelingsdagen

De Europese Commissie organiseert de European Development Days (EDD). Een evenement waarop de ontwikkelings-community ideeën en ervaringen uitwisselen die, naar men hoopt, tot nieuwe samenwerkingsverbanden en innovatieve oplossingen leiden. Dit jaar wordt de cruciale rol die vrouwen en meisjes spelen waar het gaat om duurzame ontwikkeling, gelijke participatie en leiderschap in de hele samenleving belicht.

Op de EDD, die plaatsvindt in Brussel, komen zeker 8.000 mensen op af. Het transporteren van al die mensen veroorzaakt, zoals EDD zelf zo mooi zegt, een “aanzienlijke ecologische voetafdruk”. Ter compensatie krijgen 4 milieuvriendelijke projecten een donatie.

Wereldmilieudag

“Beat Plastic Pollution”, is het thema van Wereldmilieudag 2018. Een oproep aan ons allemaal om gezamenlijk één van de grootste milieu uitdagingen van onze tijd te bestrijden. Een thema dat naadloos past in de Zero Plastic Week! Welke veranderingen kunnen jij en ik maken om de “plastic soep” te bestrijden en daarmee de gezondheidsgevaren voor dieren en voor ons zelf te verminderen?

If you can’t reuse it, refuse it!

Oftewel: als je het niet kunt hergebruiken, weiger het dan! Moeilijjk? Nee! Neem dit voorbeeld: zeg nee tegen het plastic koffiebekertjes op het werk, neem je eigen mok mee. Is een kwestie van mee beginnen. Wees de trendsetter op het werk. 😉 Enkele andere ideeën:

  • neem je eigen boodschappentassen naar de supermarkt
  • zeg tegen voedingsleveranciers en supermarkten dat ze geen plastic verpakkingen gebruiken
  • weiger plastic bestek
  • pak de volgende keer het plastic afval op dat rondslingert in de natuur of op straat

Internationale dag voor de strijd tegen IUU visserijactiviteiten

Vis is een belangrijke bron van voedsel, werkgelegenheid, recreatie, handel en economisch groei. Het is daarom belangrijk dat er regels en wetten zijn die nageleefd worden. Echter de illegale, niet gerapporteerde, en ongereguleerde (IUU) visserijactiviteiten maken goed visserijbeheer lastig. Visserijbedrijven die zich wél aan de de wet houden ondervinden oneerlijke concurrentie. Ik heb zelfs gelezen dat illegale visserij gekoppeld kan worden aan andere criminele activiteiten zoals witwassen, belasting ontduiking, mensenhandel en drugshandel.

De Internationale dag voor de strijd tegen IUU visserijactiviteiten wil dat in het jaar 2020 de illegale, niet gerapporteerde, en ongereguleerde (IUU) visserijactiviteiten niet meer bestaat en dat daarmee overbevissing uit de wereld is. Om deze doelstelling te bereiken wil men ons bewust maken van de negatieven gevolgen van IUU Fishing.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.