5 december – Internationale Ninja Dag | Internationale Vrijwilligersdag | Klausjagen |Wereld Bodemdag

Internationale Ninja Dag

Vergeet die kinderachtige “Talk Like a Pirate’ Day”, bereid je voor op Ninja Dag! In 2003 werd door de oprichters van de surrealistische Ninja Burger website 5 december uitgeroepen tot International Ninja Day. Waarom? Omdat op 5 december 2003 de Tom Cruise’s film The Last Samurai uitkwam. Hoe vier je Ninja Dag? Nou heel gewoon eigenlijk, je trekt je ninja pak aan en rent wild door de straten of je zet foto’s online van jezelf in een ninja outfit. Maar je kunt ook gewoon thuis op de bank in je ninja-pyjama naar ninja films kijken.

“Volunteers Act First. Here. Everywhere.”

Op 17 december 1985 heeft de Verenigde Naties 5 december uitgeroepen tot International Volunteer Day (IVD). Deze dag is een erkenning voor de inzet van de duizenden vrijwilligers en organisaties die klaarstaan in tijden van crisis. De vrijwilligers riskeren elke dag hun leven opdat mensen die getroffen zijn door conflicten, geweld en humanitaire crises worden geholpen zodat ze weer een waardig bestaan kunnen opbouwen. Vrijwilligers trotseren vele gevaren om andere te helpen, zij worden gedreven door de wens een positief verschil te maken. Dit jaar promoot IVD de bijdragen van dergelijke vrijwilligers op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Klausjagen of pakjesavond?

In het Zwitserse dorpje ‪‎Küssnacht, gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer, gaat men op 5 december in plaats van cadeautjes uitpakken “Klausjagen”. Wat zoveel betekent als “Jacht op Sinterklaas”; Klausjagen is één van de meest bizarre ‪kerstviering van Europa die ontstaan is in de middeleeuwen en altijd plaats vond voor de winterzonnewende.

Van oorsprong wilde de bevolking demonen en kwade geesten die de zon bedreigden verdrijven, dat deden ze door het maken van een oorverdovende hoeveelheid lawaai. Het evenement werd een dusdanig ongeordende bende dat het in de 18de eeuw werd verboden. Een eeuw later werd het weer in ere hersteld maar dan (natuurlijk) met een christelijke sausje overgoten. Tegenwoordig komen tienduizenden mensen op dit evenement af.

Wat gebeurt er in Küssnacht?

Om klokslag 20.15 wordt een vuurpijl de lucht ingeschoten. Na de harde knal gaat alle straatverlichting uit, de optocht kan beginnen! Voordat de optocht echt van start gaat laten de “Geislechlepfer” hun zwepen knallen. Een stoet van 200 mensen dragen hun eigengemaakte “Iffelen”, dat zijn mijters die van binnen verlicht worden.

Mannen in witte hemden met fakkels volgen, daar tussenin loopt Sinterklaas. Hij wordt vergezeld door zwart geschminkte mannen, zijn “Schmutzli”. Een groep van blazers zoals trompettisten begeleiden deze stoet met een karakteristieke drieklank-ritme; ta ta taaaaa hoor je continu. De “Schmutzli” delen lebkuchen uit, dat is een soort peperkoek. Dan volgen de in witte hemden gestoken “Klausjäger”, een groep van 1.000 tot 1.500 man/vrouw die koeienbellen heen en weer zwaaien en de tekst “Mänz, Mänz, Mänz, Bodefridimänz” roepen.

Wil je het evenement “Klausjagen” bijwonen dan geef ik je één tip: neem herriestoppers mee want je zult in een orkaan van herrie terechtkomen.

Wereld Bodemdag

Dit jaar wordt op World Soil Day 2017 stil gestaan bij de essentiële rol die de bodem speelt in ons dagelijks bestaan. Het thema “Caring for the Planet starts from the Ground” zegt het al. Een goede gezonde bodem is cruciaal voor het natuurlijke ecosysteem en levert daardoor een belangrijke bijdrage aan het menselijk welzijn. Het is daarom van wezenlijk belang om duurzaam om te gaan met onze bodem, echter de mens blijft roofbouw plegen op de bodem. Beetje dom als je je bedenkt dat 95% van ons voedsel wordt geproduceerd op diezelfde bodem

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.