4 december – Internationale Dag van de Cheeta | Wereld Natuurbehoud Dag

Internationale Dag van de Cheeta

De International Cheetah Day is door het Cheetah Conservation Fund uitgeroepen om aandacht te vragen voor de bescherming van de cheeta, één van de meest bedreigde katachtigen in Afrika en Iran. Er is voor 4 december gekozen omdat dit de geboortedag is van Khayam, een cheeta die met de hand werd opgevoed door Laurie Marker. Waarom is Khayam zo bijzonder? Dr. Marker nam in 1977 Khayam mee naar Afrika om te zien of ze haar kon leren om te jagen in het wild. Door middel van trial-and-error, leren van je fouten, werd Khayam succesvol en zo ook dr. Laurie Marker.

De cheeta is essentieel

Als het snelste landzoogdier neemt de cheeta een unieke plaats in binnen hun ecosysteem en heeft ze de reputatie als één van de meest succesvolle jagers in de dierenwereld. Als de cheeta wordt bedreigd na een succesvolle jacht, heeft ze de neiging om een prooi te verlaten en opnieuw te gaan jagen. Dit maakt de jachtluipaard een leverancier van eenvoudige maaltijden voor andere grotere roofdieren en vleesetende aaseters. De cheeta’s zijn de hoeksteen binnen hun ecosysteem en houden de populatie van kleine grazers en kleine zoogdieren op peil.

Echter het snelste landzoogdier loopt een race tegen de klok, de klok van het uitsterven. Het jachtluipaard wordt bedreigd door onder andere stroperij en verlies van zijn habitat. Wie zal de race winnnen? De klok of de cheeta?

Hoe is Wereld Natuurbehoud Dag ontstaan?

We schrijven 8 november 2012: op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gastvrouw van het evenement “Trafficking Wildlife and Conservation: A Call to Action”. Tijdens dit evenement werd de wereldwijde inzet voor het bestrijden van de illegale handel in wilde dieren en het behoud daarvan hoog op de agenda gezet. In de speech die Hillary Clinton hield zegt ze onder meer dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een toonaangevende rol speelt in het lanceren van een wereldwijde campagne tegen de illegale handel in wilde dieren, daarom riep Hillary Clinton 4 december uit tot Wildlife Conservation Day (Wereld Natuurbehoud Dag).

Drugs of een luipaardvel?

De meest winstgevende vorm van georganiseerde criminaliteit is niet de handel in drugs. Het is de illegale handel in bedreigde diersoorten zoals de neushoorn en de olifant. Per jaar gaat naar schatting 20 miljard euro om in de illegale handel in bedreigde dier- en plantensoorten en daarvan afgeleide producten zoals ivoor.

Extra alarmerend is dat deze illegale handel steeds vaker voor een grote bedreiging vormt voor de internationale veiligheid, de politieke stabiliteit, de economische ontwikkeling, plaatselijke leefgemeenschappen en de rechtsstaat. Met de opbrengsten van deze illegale praktijken worden onder andere rebellengroepen gefinancierd. Zonder bewustwording zal de illegale handel, de trofeejacht en illegale visserij de biodiversiteit blijven bedreigen.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.