5 augustus – Openingsceremonie Olympische Spelen | Tuinvlindertelling | Internationale Bierdag | Wereld Verkeerslichtendag

Openingsceremonie in Maracanã-stadion

Vannacht om 01.00 (20.00 Braziliaanse tijd) begint de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Er wordt een spectaculaire show verwacht waarin alle aspecten van Braziliaanse cultuur aan de orde zullen komen. De Olympische gouden springruiter Jeroen Dubbeldam (Sydney 2000) zal tijdens de openingsceremonie de Nederlandse vlag dragen.

Natuurlijk zullen onze sportgekke Koning Willem-Alexander en lachebekje Rutte de openingsceremonie bij wonen.

Orde en veiligheid

Zo’n tachtigduizend ordetroepen worden inzet om de orde te handhaven en de veiligheid te waarborgen. Dat is geen overbodig luxe want niet alle Brazilianen zijn blij met de Olympische Spelen in hun land. De mensen zijn niet boos op de Spelen maar op hun regering, het geld dat aan de Spelen wordt besteed had in de ogen van veel Brazilianen beter besteed kunnen worden aan het onderwijs en de gezondheidszorg.
Al die miljarden die er ingestopt zijn was nog niet genoeg, men kwam geld te kort. Om de financiering op orde te krijgen riep de burgemeester van Rio begin juni de financiële noodtoestand uit om zodoende geld los te peuteren van de Braziliaanse overheid.

Tuinvlindertelling op 5, 6 en 7 augustus

Waarom zou je meedoen? Door vlinders in je tuin te tellen en het aantal door te geven aan De Vlinderstichting (Nederland) of Natuurpunt (België) kunnen deze organisaties de toestand van de vlinders op de voet volgen. En dat is belangrijk omdat? Vlinders zijn uitstekende graadmeters voor de kwaliteit van de natuur en ons milieu aangezien dagvlinders snel reageren op milieu- en klimaatverandering.
Vlinders zijn ook belangrijk voor het bestuiven van bloemen en ze zijn in alle stadia (rupsen, poppen en vlinders) een onderdeel van de voedselketen. wat dieren eten rupsen, poppen en vlinders.

Je kunt de aantallen ook doorgeven via een speciale tuinvlindertelling (vlindermee) app, klik hier voor Iphone en hier voor Android

Internationale Bierdag

De heren Jesse Avshalomov, Evan Hamilton, Aaron Araki, Richard Hernandez, Tyler Burton en Ryland Hale zijn de bedenkers van deze dag die voor het eerst in 2008 werd gevierd.
Sinds de eerste viering is Bierdag uitgegroeid van een kleine lokale gebeurtenis in het westen van de Verenigde Staten tot een wereldwijde viering.

De beste manier om Internationale Bierdag te vieren is om samen met vrienden op een terrasje te gaan genieten van een speciaal biertje.

Wereld Verkeerslichtendag

Wist jij dat ’s werelds eerste verkeerslicht al in 1868 in Londen verscheen? Dit door John Peake Knight uitgevonden handmatig bediende gas aangestoken verkeerslicht heeft slechts één maand dienst mogen doen. Het explodeerde en de politieagent die het bediende werd dodelijk verwond. Rond 1890 was men er van overtuigd dat vanwege het toenemend aantal verkeersdoden en- gewonden er “iets” moest komen om het verkeer te regelen.

Ene Earnest Sirrine uit Chicago introduceerde in 1910 het eerste automatisch geregelde verkeerslicht. Het gebruikte enkel de woorden “STOP” en “PROCEED” en deze woorden werden niet verlicht.

In 1912 wordt door de uit Salt Lake City komende politieagent Lester Wire het eerste elektrische tweekleurig verkeerslicht uitgevonden. Twee jaar later wordt deze in Cleveland in gebruik genomen en dat vieren we vandaag.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.