4 augustus – Solar Weekend | Anne Frank

Solar Weekend 4 t/m 7 augustus

In Roermond begint blijkbaar het weekend op donderdag al want vandaag begint het Solar Weekend Festival! Nee geintje, het festival is in 2005 begonnen als een tweedaags (weekend)festival voor kunstenaars en muziekliefhebbers. Vanaf 2013 is het uitgegroeid naar een vierdaags festival en begint al op donderdag.

Bij het Solar Weekend draait het niet alleen om de muziek want de nog niet ontdekte crea bea’s, daardoor commercieel gezien dus niet interessant, krijgen deze dagen een eigen platform.

Borstvoedingweek

Ben jij een borstvoedende moeder en je moet tijdens het festival kolven? Geen probleem, bij de EHBO is een speciale area beschikbaar voor kolven van melk. Wil je weten waar de EHBO posten zijn, download dan de #Solar16 app. Ga voor iOS klik hier  en voor Android klik hier.

Anne Frank en haar familie worden gearresteerd

Op 6 juli 1942 dook de familie Frank onder op Prinsengracht 263. Na ruim twee jaar kwam door verraad een einde aan die periode. De acht onderduikers uit het Achterhuis werden op 4 augustus 1944 opgepakt en via doorgangskamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Alleen Otto Frank zou de kampen overleven.

Er wordt vermoed dat in februari 1945 Anne en Margot in het concentratiekamp Bergen-Belsen aan vlektyfus zijn overleden. Anne werd slechts 15 jaar en Margot werd 17 misschien wel net 18 jaar want ze werd geboren op 16 februari 1926. De exacte sterfdatum is van beiden meisjes niet bekend.

Wie is (zijn) de verrader(s)?

Op verraadannefrank.nl wordt een lijst van maar liefst 27 namen gepresenteerd die al dan wel of niet in aanmerking komen als verraders van het gezin Frank, het gezin van Pels en Fritz Pfeffer.

Volgens de Duitser hadden ze uit betrouwbare bron informatie over de onderduikers verkregen. Het enige wat verteld werd is dat ze opgebeld werden en dat een jonge vrouwenstem aan de telefoon was te horen maar in hoeverre moeten we dit serieus nemen?  Als het een betrouwbare bron was dan zou je eerder gaan denken dat er doelbewust verkeerde informatie over de beller naar buiten werd gebracht, puur om de bron te beschermen. Toch wordt aan de hand van deze info veel vrouwen tot verdachte gemaakt.

Top 4 van vermoedelijke verdachten:

  • Willem van Maaren – chef van het magazijn van Opekta (het bedrijf van Otto Frank)
  • Lena Hartog-van Bladeren – zij was de vrouw van Lammert Hartog, magazijnknecht bij Opekta, en werkte zelf als schoonmaakster op de Prinsengracht 263.
  • Tonny Ahlers – een Nederlandse nationaalsocialist en kleine crimineel maar ook informant voor de Amsterdamse Gestapo en een kennis van Otto Frank.
  • Nelly Voskuijl – zus van Bep Voskuijl die collaboreerde met de nazi’s, zie het boek:
    “Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij”

( bron: www.niod.nl )

Het NIOD en de Anne Frank Stichting denken dat de verrader wellicht nooit bekend  zal worden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.