4 april – Wereld Zwerfdierendag | Wereld Ratten Dag | Sterfdag Martin Luther King |Internationale Dag Tegen Landmijnen

Wereld Zwerfdierendag

In 2011 is Wereld Zwerfdierendag (Stray Animals Day) bedacht tijdens een Nederlandse bijeenkomst over zwerfhonden. Het is een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor de miljoenen zwervende en dakloze honden en katten die onder vreselijke omstandigheden op straat moeten zien te overleven. Dit jaar wordt Wereld Zwerfdierendag voor de zevende maal gevierd in meer dan 80 landen. De bekendste ambassadeur van Wereld Zwerfdierendag is toch wel Cesar Milan, de wereldberoemde Mexicaans-Amerikaans hondenpsycholoog.

Zwerfdieren Festival

Noteer maar vast in je agenda: 17 april Zwerfdieren Festival bij de Geffense plas in Oss. En nu maar hopen dat niet zoals vorig jaar het weer de spelbreker wordt. Dit gratis toegankelijk Festival staat bol van de activiteiten; je kunt naar workshops, lezingen bijwonen, over het marktplein met haar talloze kraampjes slenteren. Maar ook kijken naar diverse vormen van hondensport zoals bijvoorbeeld dogdance of speuren. En wat dacht je hiervan, Twitter beroemdheid Miss Pretty Pinky is aanwezig voor een Meet&Greet met haar fans. Het is een uitje voor mens en hond. Maar laten we ook stilstaan bij het door menselijk handelen ontstane wereldwijde zwerfdieren probleem. Uiteindelijk is dat het doel van het Zwerfdieren Festival.

Wereld Ratten Dag

Sinds 2002 bestaat World Rat Day, een dag speciaal voor de tamme rat. Op de website tammeratten.nl staat het volgende geschreven: “De tamme rat is een uitstekend huisdiertje, waar veel plezier mee beleefd kan worden. Ratten zijn leuke, speelse, intelligente en sociale dieren en zeer geschikt als huisdier voor jong en oud.” Het zal allemaal wel maar ik blijf het, laat ik het netjes zeggen, een beetje apart vinden om een rat als huisdier te houden.

Sterfdag Martin Luther King

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King op het balkon van het Lorraine Motel doodgeschoten door een sluipschutter. Zijn dood leidde tot een golf van onlusten in meer dan 60 Amerikaanse steden. Tientallen mensen verloren daarbij het leven.

Wie kent niet de woorden “I Have a Dream”, de titel van een beroemde rede die Martin Luther King hield op 28 augustus 1963. Mede door deze speech maar zeker door alle vreedzame protestacties werd in 1964 de Civil Rights Act in de hele VS van kracht. De zwarte bevolking kreeg eindelijk (op papier!) gelijke rechten. Pas eind jaren ’60 werd het apartheidssysteem (segregatie) in het Zuiden (van Amerika) wettelijk beëindigd.

Internationale Dag Tegen Landmijnen

Op 8 december 2005 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigende Staten 4 april uitgeroepen tot International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action; Internationale Dag voor de Bewustwording over en de Bestrijding van Mijnen. Wereldwijd eisen landmijnen jaarlijks nog steeds zo’n 6.000 (burger)levens.

In veel landen liggen na beëindiging van gven nog steeds (land)mijnen en andere niet-ontplofte explosieven. Deze vormen een ernstige bedreiging voor de veiligheid, gezondheid en levens van de burgerbevolking. Deze internationale dag moet er voor zorgen dat de lidstaten, de VN en andere relevante organisaties zich blijven inzetten om deze rotzooi op te ruimen.

Niemand zou in angst moeten leven om te sterven, helemaal al niet als een gewapend conflict is gestopt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.