afbeelding versterkt eet geen dieren dag

4 oktober – Eet Geen Dieren Dag | Wereld Habitat Dag | Wereld Architectuur Dag | Dierendag | Nationale Onderwijsweek | Dag van de Wodka | National Taco day | Herdenking Bijlmerramp | Werelddag van Preventie van Pesten | Week van de Toegankelijkheid | Landelijke Borstvoedingsweek | Week van de Handhaving (BE) | Wereld Ruimtevaart Week | Afrika Engineering Week | Week van de Opvoeding

Eet Geen Dieren Dag op Dierendag

Wakker Dier vraagt of je op Dierendag mee wilt doen om één dag geen dieren te eten. Natuurlijk is het maar uitstel van executie voor de normaliter 600 duizend dieren per dag die we nodig hebben om aan onze consumptievraag te voldoen, maar elke dag is er één! Intussen is het ook een traditie geworden dat cateraars en bedrijfskantines meedoen met Eet Geen Dierendag, zij geven hun klanten vandaag de kans om kennis te maken met smakelijke vlees- en visloze maaltijden.

Waarom Eet Geen Dieren Dag?*

Met Eet Geen Dierendag probeert Wakker Dier mensen te stimuleren om vaker vlees- en visloos te eten. Want als we met z’n allen minder vlees eten, hoeven we minder dieren te houden. Bovendien kun je zo ook op een gemakkelijke manier iets doen voor de aarde én je eigen gezondheid. De productie van het vlees dat we in Nederland eten zorgt namelijk voor veel broeikasgassen. Omgerekend zo’n 30 miljoen kilo CO2, of 176 miljoen kilometer autorijden. Per dag! En als je niet te veel bewerkt en rood vlees eet, dan heb je minder kans op ziekten zoals diabetes. Goed idee dus!

Daarom organiseert Wakker Dier elk jaar op 4 oktober Eet Geen Dierendag. De perfecte dag om met heel Nederland eens lekker iets anders te eten.

(*tekst grotendeels afkomstig van wakkerdier.nl)

Wereld Habitat Dag

Elk jaar organiseren UN-Habitat en haar partners in oktober de hele maand activiteiten, evenementen en discussies over stedelijke duurzaamheid. Een van die activiteiten is het organiseren van Wereld Habitat Dag. Deze dag keert jaarlijks terug op de eerste maandag van oktober. Het thema van World Habitat Day 2021 is Accelerating urban action for a carbon-free world. Het doel van Wereld Habitat Dag is nadenken over de toestand van dorpen en steden, en over het fundamentele recht van iedereen op adequate opvang. Het is ook bedoeld om de wereld eraan te herinneren dat we allemaal de macht en de verantwoordelijkheid hebben om de toekomst van onze steden en dorpen vorm te geven.

Versnellen stedelijke acties voor een koolstofvrije wereld

Het thema van Wereld Habitat Dag dit jaar is Versnellen van stedelijke actie voor een koolstofvrije wereld. Steden zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de wereldwijde uitstoot van kooldioxide, waarbij transport, gebouwen, energie en afvalbeheer het grootste deel van de stedelijke broeikasgasemissies voor hun rekening nemen. De toekomst van onze planeet hangt van de samenwerking tussen alle direct betrokkenen om duurzame, CO2-neutrale, inclusieve steden en dorpen te creëren.

World Habitat Day zal de wereldwijde Race to Zero-campagne en de ClimateAction4Cities van UN-Habitat versterken en lokale overheden aanmoedigen om bruikbare koolstofvrije plannen te ontwikkelen in de aanloop naar de internationale klimaattop COP26 in november.

Wereld Architectuur Dag

De initiatiefnemer voor World Architecture Day (UIA) laat Wereld Architectuur Dag bewust op dezelfde dag vallen als World Habitat Day. Wereld Habitat gaat over huisvesting en de link tussen architectuur en huisvesting is vrij makkelijk te maken vandaar de keuze van UIA. Het thema, “Schone omgeving voor een gezonde wereld” richt zich op huisvesting, openbare ruimtes en wereldwijde milieukwesties in de nasleep van de Covid-19-pandemie, de UIA hoopt een bijdrage te leveren aan het wereldwijde gesprek over de ontwikkelingsagenda voor 2030. Om Wereld Architectuur Dag te vieren, houdt de UIA vandaag een webinar dat live zal worden gestreamd om 12.00 uur – 14.30 uur GMT in Zoom en de Facebook-pagina van UIA.

Een variëteit aan (inter-)nationale topics op 4 oktober

Hieronder staan de door mij gevonden weken die vandaag starten

Deel dit bericht