4 november – Dag van de Onbekende Held

Nationale Dag van de Onbekende Held

De prijs voor de Onbekende Held van Nederland was een prijs van Stichting Nederland Positief met Henny Huisman als ambassadeur. Daarom werd de jaarlijkse prijs voor de onbekende held van Nederland of voor de meeste positieve Nederlander ook de Henny Huisman Award genoemd. Toch jammer dat er geen Henny Huisman Award meer wordt uitgereikt aan de onbekende held en/of de meest positieve held van Nederland op de Dag van de Onbekende Held.

Wie is de oprichter van Stichting Nederland Positief?

Klinkt wel betrouwbaar zou je denken als een bekende Nederland zich ambassadeur laat noemen. Of niet? De oprichter van Stichting Nederland Positief heet Christian W. Houkes. Dit is een man die de droom had een bekende tv-presentator te worden. In 2003 deed hij daarom mee aan het Veronica programma “TV sterren van morgen”, helaas zou Houkes niet één van die sterren worden. Hij vloog er na de eerste ronde al uit. Hij zal gedacht hebben, kun je geen BN’er worden dan maar proberen dicht in de buurt te komen.

Wanneer ben je een held?

Een held is iemand die zich belangeloos inzet voor de gemeenschap en daarbij problemen en tegenslagen overwint, zonder over de gevolgen na te denken. Klopt deze definitie? Een held kan iemand zijn die iemand uit een brandend huis redt, die de plomp induikt om iemand uit het water te halen, de zwaan bevrijdt van het plastic om haar hals, maar in mijn ogen zijn de leraar, de verpleegkundige, de ambulancebroeder ook helden. Ondanks dat zij betaald krijgen voor hun inzet voor de gemeenschap.

In mijn vriendenkring zit iemand die in mijn ogen echt een held is. Hij was in 1996 in Bosnië gelegerd bij de explosievenopruimingsdienst. Na een explosie waarbij hij zelf ook gewond raakte heeft hij eerst twee mijnen onder een collega vandaan gehaald, daarna vijftig meter al prikkend door het mijnenveld terug naar de weg om een brancard te halen, weer terug en collega uit het mijnenveld gehaald. Dankzij deze heldendaad heeft de collega het overleefd. Wil je het hele verhaal lezen en meer, klik hier.

Waar is de Stichting gebleven?

Op 14 juni 2012 werd de Stichting Nederland Positief h.o.d.n. The Netherlands Positive te Arnhem (Gelderland) door de rechtbank in Arnhem failliet verklaard. En daar is de heer Houkes van op de hoogte, toch? Dat zou je denken maar twee jaar na het uitgesproken faillissement reikt hij zonder blikken of blozen namens Stichting Nederland Positief de zelfverzonnen Gouden Eeuw Award uit aan zeehondengoeroe Lenie ’t Hart. Om het nog spannender te maken in datzelfde jaar krijgt ruimtevaarder André Kuipers de Christian Houkes Award. Ja ja meneer Houkes zit niet stil.

Het enige positieve aan Stichting Nederland Positief is dat we een Dag van de Onbekende Held hebben.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.