4 mei – Nationale Dodenherdenking | Dag van de Brandweer | #maythe4thBeWithYou | Dag van het Naakt Tuinieren | Werelddag Tegen Pesten | Respect voor Kippen dag | March for Science | Fairtrade Week | Week van de Korte Keten | Romeinenweek

Nationale Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking op de Dam maakt ieder jaar een grote indruk op me; de 2 minuten stilte van duizenden mensen op de Dam, het taptoe-signaal, de kranslegging, de toespraken, het zingen van het Wilhelmus. Ik krijg er elk jaar weer kippenvel van. Daarom zeg ik: laten we op de Nationale Dodenherdenking in stilte de mensen herdenken die hun leven gaven zodat wij in vrijheid kunnen leven!

Wie herdenken we eigenlijk?

De officiële tekst waarin staat wie we herdenken op 4 mei, het memorandum, luidt als volgt: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” (Memorandum 2011)

Internationale dag van de Brandweer

Op International Firefighters’ Day (IFFD) wordt wereldwijd stilgestaan bij het niet altijd ongevaarlijke werk van de brandweerman en -vrouw en bij alle omgekomen brandweerlieden. In Nederland wordt jaarlijks op de derde zaterdag in juni bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen de nationale herdenking gehouden. Tijdens deze herdenking wordt stil gestaan bij de moed en daadkracht van de tijdens de uitoefening van het vak omgekomen brandweerlieden. Alle brandweerkorpsen hebben het verzoek gekregen om gelijktijdig tijdens de nationale herdenking op zoveel mogelijk posten en kazernes het nationale ereteken (twee waterstralen die elkaar treffen) te maken.

#maythe4thBeWithYou

De echte fans weten al wat dat betekend, het is Star Wars Day vandaag! Voor de niet fans; in de films van Star Wars wordt vaak de zin “May the Force be with you” als algemene begroeting gebruikt. Die zin is nogal rap omgetoverd tot “May the Fourth be with you.” en daarom vieren we op 4 mei Star Wars Day.

Dus schrik niet als je vandaag op het werk een zwaar hijgende collega in je nek hebt hangen, hij/zij probeert Dart Vader na te doen. En kijk niet raar op als je op straat mensen ziet vechten met lichtzwaarden in een Star Trooper outfit.

Internationale Dag van het Naakt Tuinieren

Omdat het vandaag World Naked Gardening Day (WNGD) gaan wereldwijd mensen in hun blootje het onkruid te lijf. Ik houd van tuinieren, maar naakt tuinieren zie ik toch echt niet zitten. Dat kan een tegenvaller of meevaller zijn voor de buurman. Maar zonder dollen er zijn dus echt mensen die de eerste zaterdag van mei in hun agenda rood omcirkelen omdat ze dan eindelijk met een gegronde reden naakt mogen gaan tuinieren. Met de te verwachtte 10 graden boven nul zou ik zo klaar zijn.

Verder staan we vandaag stil bij de volgende dagen en weken:

Deel dit bericht