3 mei – Tuba Dag | Dag van de Persvrijheid

Internationale Tuba Dag

International Tuba Day wordt jaarlijks op de eerste vrijdag in mei gehouden en is opgericht om stil te staan bij de problemen waarmee tubanisten te kampen hebben. Nou ja “problemen” is een groot woord, net zoals de tuba trouwens. En daar zit de crux, de grootte en zwaarte van dit moeilijk hanteerbaar instrument. Trouwens, de laagte die de tuba kan bereiken is belangrijk voor een symfonieorkest. Ook in de jazz is het een gewaardeerd lid van de familie, al gaat het bij traditionele jazzbands vaak om een sousafoon.

Wie loopt er achter de muziek aan?

En bij de harmonie lopen de tubanisten altijd achter de muziek aan. Je herkent ze meteen, het zijn de dikkerdjes met grote bollen wangen en een gigantische longinhoud die niet echt een muzikaal talent hebben. En van deze stereotypering hebben de tubanisten de meeste last. De onderwaardering die uit deze stereotypering spreekt is kwetsend en daar hebben tubanisten meer last van dan het lastige hanteren van hun instrument.

Internationale Dag van de Persvrijheid

Persvrijheid behoort tot de universele rechten van de mens, kort door de bocht gezegd: regeringen mogen de pers niet aan banden leggen en/of journalisten de toegang tot hun land ontzeggen of hun berichten censureren. Helaas blijkt de noodzaak tot het hebben van een Internationale Dag van de Persvrijheid essentieel omdat slechts 24% van de 180 door Reporters Without Borders onderzochten landen en gebieden als “goed” of “redelijk goed” zijn geclassificeerd. Vorig jaar was dat nog 26%.

De Verenigde Staten van lieverdje Donald Trump zijn ten opzichte van vorig jaar drie plaatsen gedaald in de Index en staan nu op plaats 48. Het media klimaat van de VS wordt nu geclassificeerd als “problematisch”. De slogan We Make America Great Again slaat dus niet op de persvrijheid.

En hoe doet Nederland het?

In de 2019 World Press Freedom Index zakte Nederland één plaats ten opzichte van 2018. Traditiegetrouw wordt de top 5 gedomineerd door Scandinavische landen:

  1. Noorwegen
  2. Finland
  3. Zweden
  4. NEDERLAND
  5. Denemarken

Onderaan bungelen Vietnam (176), China (177), Eritrea (178), Noord-Korea (179) en als laatste Turkmenistan (180).

Media voor democratie: journalistiek en verkiezingen in tijden van desinformatie

Het thema van dit jaar, “Media voor democratie: journalistiek en verkiezingen in tijden van desinformatie“, behandelt de huidige uitdagingen waarmee de media te maken hebben bij verkiezingen, evenals het potentieel van de media om vredes- en verzoeningsprocessen te ondersteunen.

Deel dit bericht