ondersteuning free hugs day

4 juli – Free Hugs Day | Tuinvlindertelling |Dag van de Coöperatie | Werelddag voor Dolfijnen in Gevangenschap | Rozenconcours | Heroes Dutch Comic Con | Weekend van het Paard | Kersenpitspugen Dag | Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag

International Free Hugs Day

Niet alleen op Wereld Knuffeldag worden we aangespoord om te knuffelen, ook op de eerste zaterdag in juli. Dat is namelijk de datum voor de International Free Hugs Day. In het pre-COVID-19 tijdperk kon je op deze dag mensen ziet staan met een Free Hugs ( Gratis Knuffel) bord of spandoek. Of je had van die mensen die je op de eerste zaterdag van juli je spontaan verraste met een stevige knuffel. Maar dat kan nu niet meer met de mondiale afspraken dat we op afstand van elkaar moeten blijven.

Dus iedereen die de afgelopen jaren op de eerste zaterdag van juli niet het huis uit durfde omdat ze bang waren om “overvallen te worden door een omhelzing van een wildvreemde ” die kunnen vandaag gewoon zonder angst het huis uit. Of je moet in de val van een knuffelgordijn (hug glove) lopen. Afijn, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Tuinvlindertelling in Nederland en België

Waarom zou je meedoen aan de tuinvlindertelling? Wanneer je een kwartier lang vlinders in je tuin telt en het aantal via de website doorgeeft aan De Vlinderstichting (Nederland) of Natuurpunt (België) kan de toestand van de vlinders in kaart worden gebracht. En dat is belangrijk omdat? Vlinders uitstekende graadmeters zijn voor de kwaliteit van de natuur en ons milieu omdat dagvlinders snel reageren op milieu- en klimaatverandering.

App Vlinder Mee

Vlinders zijn ook belangrijk voor het bestuiven van bloemen en ze zijn in alle stadia (rupsen, poppen en vlinders) een onderdeel van de voedselketen. Veel dieren hebben rupsen, poppen en vlinders op het menu staan. Je kunt de aantallen ook doorgeven via de tuinvlindertelling app, via iOS of Android.

Internationale Dag van de Coöperatie

Jaarlijks wordt op de eerste zaterdag van juli de Internationale Dag van de Coöperatie gevierd. Wat is een coöperatie (co-op)? De korte versie: een coöperatie is een onderneming die wordt bestuurd en gefinancierd door leden die gebruik maken van die onderneming. Dat kunnen consumenten zijn, ondernemers, maar ook medewerkers of overheidsorganisaties. Voor de lange versie, klik hier.

Elk jaar kent een centraal thema*

Het thema van de International Day of Cooperatives ofwel de Internationale Dag van de Samenwerking is dit jaar Coöperaties voor klimaatactie. Met dit thema wordt de coöperatieve gemeenschap uitgenodigd om door te gaan met acties die gericht zijn op klimaatverandering. Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar onze planeet in de 21e eeuw voor staat.

Wie is de pineut?

Het heeft ernstige gevolgen voor het levensonderhoud van mensen over de hele wereld, met name voor de meest achtergestelde groepen, zoals kleinschalige boeren, vrouwen, jongeren, inheemse volkeren en etnische minderheden. Kortom zij die te maken hebben met extreme natuurrampen en achteruitgang van natuurlijke hulpbronnen. Het evenement richt zich op de bijdragen van coöperaties aan de bestrijding hiervan.

*(tekst letterlijk overgenomen van cooperatie.nl )

Werelddag voor Dolfijnen in Gevangenschap

De Werelddag voor Dolfijnen in Gevangenschap (World Day for Captive Dolphins) is een bewustwordingsdag die in het leven is geroepen door de Engelse organisatie Born Free Foundation, FAADA (Spanje), LAV ((Lega Anti Vivisezione) en Marevivo (Italië).

Deze dierenbeschermingsorganisaties hebben als hoofddoel de nu nog wereldwijd bijna 300 dolfijnen in aquaria en dolfinaria te bevrijden. Helaas kunnen dolfijnen uit gevangenschap vaak niet meer overleven in het wild. Griekenland onderkent dit probleem en heeft bij het Griekse eiland Lipsi het allereerste reservaat voor dolfijnen die gered zijn uit gevangenschap gebouwd.

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht