4 januari – Wereld Hypnose Dag | Wereld Braille Dag

Wereld Hypnose Dag

Aan wie denk jij als je leest dat het vandaag Wereld Hypnose Dag is? Ik denk dan meteen aan Rasta Rostelli, een toch wel lichtelijk omstreden “hypnotiseur”. In de jaren ’90 was hij best wel succesvol, zo succesvol dat hij zelfs een televisieprogramma bij Veronica had. Zijn shows werden ook in België goed bezocht. En juist daar ging het mis.

Dutroux

Je kunt je de zaak-Dutroux nog herinneren en de meisjes An Marchal en Eefje Lambrecks? Beide meisjes werden voor het laatst gezien bij één van zijn shows in Oostende. Rasta Rostelli werd als verdachte gezien in de verdwijningszaak van beide meisjes. We weten nu allemaal wie verantwoordelijk was voor de verdwijning en de dood van An Marchal en Eefje Lambrecks. Dit voorval heeft grote gevolgen gehad voor de carriere van Rostelli.

Rasta Rostelli schiet mis

In 2015 (22 oktober) kwam Rasta Rostelli weer in het nieuws. Tijdens een presentatie op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werd een student op 5 meter gezet met een bord in zijn handen. Meneer Rostelli deed een blinddoek voor en pakte een kruisboog. De bedoeling was om het bord te raken echter de kin van de student werd door de afketsende pijl geraakt.

Verschil tussen hypnotiseur en hypnotherapeut

Een klassiek voorbeeld van een hypnotiseur is Rasta Rostelli, iemand die wat trucs kent om mensen onder hypnose te brengen zonder enige psychotherapeutische kennis. Deze vorm wordt ook wel “showhypnose” genoemd, puur bedoeld om mensen te vermaken.
De hypnotherapeut gebruikt de hypnose op een therapeutische manier. Hij of zij probeert je te helpen bij je fysieke en psychische klachten. Maar kan je bijvoorbeeld ook helpen bij het stoppen met roken.

Wat mij helemaal te gek lijkt is reïncarnatietherapie, je gaat dan wel niet onder hypnose maar in een soort trance. Geloof jij in een vorig leven?

Wereld Braille Dag

Het doel van de Wereld Braille Dag is om jaarlijks op de verjaardag van Louis Braille het belang en de betekenis van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht te brengen. In Nederland zijn ongeveer 345.00 mensen met een visuele beperking, waarvan de meeste zijn 55 jaar of ouder.

Wie Louis Braille was en hoe braille is ontwikkeld staat beschreven in mijn blog uit 2015.

Waarom nog braille leren in deze moderne tijd?

De kennis van braille is voor iedereen die als baby, kind of volwassene zijn gezichtsvermogen verliest van onschatbaar belang en zorgt voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Voor sommige mensen is braille de enige manier om te communiceren. En weet je, je kan een boek nog zo mooi voorgelezen krijgen maar alleen door het zelf te lezen kun je er eigen interpretatie aangeven.

Quote van Helen Keller: “De beste en mooiste dingen in de wereld kunnen niet worden gezien of zelfs worden aangeraakt, maar die voel je gewoon in je hart.”

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.