4 januari – Wereld Braille Dag

Het doel van de Wereld Braille Dag is om jaarlijks op de verjaardag van Louis Braille het belang en de betekenis van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht te brengen. In Nederland zijn ongeveer 345.00 mensen met een visuele beperking, waarvan de meeste zijn 55 jaar of ouder.

Wie was Louis Braille

De uitvinder van het brailleschrift is Louis Braille die werd geboren op 4 januari 1809 in Coupvray, een klein dorpje op 40 km van Parijs. Op driejarige leeftijd werd hij blind toen hij per ongeluk zichzelf met een priem in zijn rechteroog stak. Door een infectie, in zijn rechteroog, werd hij ook blind in zijn linkeroog.

Louis ging gewoon naar de lagere school, ook al was hij blind. Vanwege zijn geweldige geheugen, en omdat zijn vader hem het alfabet had geleerd door middel van nagels in een plank, doorliep hij met goed gevolg de lagere school. Op tienjarige leeftijd schreven zijn ouders hem in bij het Koninklijk Instituut voor Jonge Blinden in Parijs. De blinde leerlingen leerden daar lezen en schrijven met behulp van Romeinse letters in reliëf. Helaas waren de Romeinse letters moeilijk op de tast te herkennen. Het lezen verliep dus ontzettend traag, zelfs voor een talentvolle leerling zoals Braille.

Deze manier van leren lezen en schrijven werd ontwikkeld door kapitein Charles Barbier (1767-1841), een gepensioneerde officier. Het leger gebruikte deze originele (militaire) code om in het donker te kunnen communiceren. Daarom werd het nachtschrift genoemd.

Omdat deze manier niet erg goed werkte wilde Louis Braille een beter systeem ontwikkelen, eigenlijk het perfectioneren van het systeem van Barbier. Hij verving het twaalfpuntssysteem door een minder ingewikkeld zespuntssysteem, het brailleschrift. In 1854, twee jaar na zijn dood, werd het brailleschrift officieel door het Instituut erkend als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden.

braille

Waarom nog braille leren in deze moderne tijd?

De kennis van braille is voor iedereen die als baby, kind of volwassene zijn gezichtsvermogen verliest van onschatbaar belang en zorgt voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Voor sommige mensen is braille de enige manier om te communiceren. En weet je, je kan een boek nog zo mooi voorgelezen krijgen maar alleen door het zelf te lezen kun je er je eigen interpretatie aangeven.

Quote van Albert Einstein; “Fantasie is belangrijker dan kennis, want kennis is begrensd.”

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.