3 januari – Één maand geen alcohol drinken, doe je mee?

Dry January

Misschien heb je van de alcohol bewustwordingscampagne “Dry January” gehoord. Dit is een campagne in Groot-Brittanië waarin je wordt uitgedaagd om een maand lang geen druppeltje alcohol te drinken.

Voor de notoire drinker zal dit een zware opgave zijn, maar wel een uitdaging om met beide handen aan te pakken. Waarom? Om te breken met een ongezonde gewoonte. Je zult merken dat een maand lang geen alcohol drinken je aantal grote voordelen geeft.

IkPas

Een soortgelijke actie wordt ook in Nederland georganiseerd en het heet “IkPas”. Het is een initiatief van diverse gemeenten, GGD-en, Instellingen voor Verslavingszorg, het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de hogeschool Windesheim.

Doe je mee?

De actie IkPas wil mensen stimuleren om bewuster te kiezen tussen een drankje met of zonder alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders steeds vaker doordeweeks naar een alcoholische versnappering grijpen. Er wordt alcohol gedronken na het werk, tijdens het koken of men pakt een slaapmutsje.
Buiten dat het een slechte gewoonte, is het ook geen goed voorbeeld voor de jeugd. Denk maar aan het spreekwoord “zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen!”

De actie loopt van 18 februari t/m 29 maart voor de 40-dagers en van 2 maart t/m 31 maart voor de 30-dagers.Vanaf 4 januari kun je je inschrijven op ikpas.nl. Ga jij de uitdaging aan?

Wat levert één maand geen alcohol drinken mij op?

  • je slaapt beter
  • je krijgt meer energie
  • je huid gaat er weer stralend uitzien
  • kilootjes vliegen er af
  • je hoeft je roes niet uit te slapen dus je houdt meer tijd over voor leuke dingen
  • als je het volhoudt om een maand niet drinken zul je daar een grote voldoening uit halen
  • je gaat na die maand ook bewuster om met het drinken van alcohol
  • zonder de alcohol ben je net zo leuk
  • denk eens aan al het geld wat je bespaart!

Ziektes door alcohol

Langdurig veel drinken kan verschillende ziektes tot gevolg hebben. Wanneer je bijvoorbeeld 3 glazen alcohol per dag of meer drinkt verhoogt dat de kans op kanker van je mond en keelholte, je strottenhoofd en je slokdarm. Je loopt kans op chronische leverziekten wat tot gevolg kan hebben dat je een levertransplantatie nodig hebt om niet dood te gaan.
Door jarenlang veel alcohol te drinken kunnen je hersenen onherstelbaar beschadigd worden. Heb je de pech dat je ook nog een vitamine B1 tekort hebt dan kun je het Korsakovsyndroom krijgen.

Drink jij elke dag een glaasje alcohol? Ik daag je uit om mee te doen. Ga je de uitdaging aan?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.