4 augustus – Deventer Boekenmarkt | Vegan Potluckday | Zussendag | Vriendschapdag | Week van de Assistentiehond

31e editie Deventer Boekenmarkt

De grootste boekenmarkt van Europa? Die is vandaag in de Hanzestad Deventer. Wat dacht je van heerlijk struinen langs de IJsselkade en door de historische binnenstad van Deventer. Een route van ruim 6 kilometer langs de meer dan 850 kramen, die gevuld zijn met duizenden boeken afkomstig van onder andere gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit uit heel Nederland. De toegang voor de Deventer Boekenmarkt is gratis en de boekenmarkt begint om 9.30 en duurt tot 17.30 uur. Echter om 07.00 zijn de eerste bezoekers al aanwezig. Dit evenement gaat niet onopgemerkt voorbij, er worden maar liefst 125.000 mensen verwacht.

Internationale Vegan Potluckday

Vandaag op Internationale Vegan Potluckday worden op diverse locaties in Nederland een potluck event georganiseerd. Maar wat is een potluck? Bij een potluck neemt iedereen wat lekkers te eten of te drinken mee en dat wordt dan gezamenlijk genuttigd. Dit kan iets uit eigen keuken zijn, maar ook iets wat je gekocht hebt. Je kan het vergelijken met een picknick, alleen nu neemt iedereen wat mee. Een vegan potluck betekent dat alle gerechten 100% plantaardig zijn.

Wat is een veganisme?

Veganisten (vegans) staan er om bekend dat ze een bewuste keuze maken voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Als het maar enigszins kan zien ze af van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Dat houdt concreet in dat een veganist geen vlees of vis eet. Ook zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten laten ze links liggen.

Maar het gaat nog verder, als er in kleding dierlijke bestanddelen zitten wordt het niet gekocht. Dat geldt ook voor verzorgingsproducten, medicijnen en andere gebruiksartikelen en voor producten waarvoor dierproeven zijn gedaan. Wat kopen veganisten dus zeker niet; bont, leer, dons, wol, suède, zijde, gelatine en bijenwas.

Binnen de groep veganisten vind je verschillende types, zoals:

  • Flexanisten
  • Parttime veganisten
  • Raw Vegans
  • Veganistische Freegans
  • Fruitarisme

Klik hier voor uitleg van de verschillende types.

Zussendag

Het blijft wonderlijk hoe bedrijven of bloggers een Amerikaanse nationale “dag van” moeiteloos omtoveren in een internationale “dag van” of zelfs in een Nederlandse nationale dag, een dag die wij dan ook “moeten” vieren. Zo gaat het ook met Zussendag. Van oorsprong een Amerikaanse dag die ineens op dook. Wie zussendag verzonnen heeft is niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk is zussendag in 2012 ontstaan, in dat jaar kreeg Google zoekmachine voor het eerst hits op “sister’s day”. Ongeacht wie het verzonnen heeft en wanneer, het is natuurlijk altijd een goed idee om de speciale band die je met je zus(sen) hebt te vieren.

Vriendschapdag

Deze Vriendschapsdag wordt elk jaar op de eerste zondag in augustus gevierd. Haar oorsprong ligt in de Verenigde Staten en werd in 1935 opgericht om het belang van vriendschap te onderstrepen.

Vriendschapsdag is daarom een dag om even stil te staan bij alle vrienden die je hebt, juist de vrienden waar je weinig contact mee hebt. Vandaag is dus bij uitstek de dag om een belletje te plegen, om so wie so een teken van leven te geven. Laat de bijna vergeten vrienden weten dat ze nog altijd in je hart zitten.

Internationale Week van de Assistentiehond

Op de eerste zondag in augustus begint de International Assistance Dog Week (IADW), een week waarin alle assistentiehonden in het zonnetje worden gezet vanwege hun tomeloze inzet. En terecht want voor veel mensen met een beperking is de assistentiehond hun metgezel, helper, assistent, beste vriend en prominent lid van het gezin

Deel dit bericht