4 augustus – Canal Parade | Arrestatie Anne Frank

🌈 Canal Parade 2018 🌈

Het is weer de eerste zaterdag van augustus en dan weet je het wel. De stad stroomt vandaag vol met honderdduizenden mensen die allemaal het beste plekje langs de route van de Canal Parade willen hebben. Het merendeel van de mensen zal het overigens een worst wezen dat oorspronkelijk de Canal Parade in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor de emancipatie van LHBTI’s. Zij komen om feest te vieren. Gelukkig wordt het vandaag maar 26 graden. 👩‍❤️‍💋‍👩

Arrestatie Anne Frank

Op 6 juli 1942 dook de familie Frank onder op Prinsengracht 263. We maken een kleine sprong in de tijd en komen uit op 4 augustus 1944. Bij Prinsengracht 263 stopt rond 10.30 een auto van de Grüne Polizei voor de deur. SS-Oberscharführer (sergeant) Karl Josef Silberbauer en de Nederlandse NSB-politieagenten Gezinus Gringhuis, Willem Grootendorst en Maarten Kuiper gaan het bedrijfsgedeelte binnen. Daar is magazijnchef Willem van Maaren aan het werk. Hem wordt gevraagd waar de Joodse onderduikers zijn, hij zegt niets maar wijst enkel naar boven. De acht onderduikers uit het Achterhuis werden opgepakt en via doorgangskamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Alleen Otto Frank zou de kampen overleven.

Wie is (zijn) de verrader(s)?

Op verraadannefrank.nl wordt een lijst van maar liefst 27 namen gepresenteerd die al dan wel of niet in aanmerking komen als verraders van het gezin Frank, het gezin van Pels en Fritz Pfeffer.

Volgens de Duitser hadden ze uit betrouwbare bron informatie over de onderduikers verkregen. Het enige wat verteld werd is dat ze opgebeld werden en dat een jonge vrouwenstem aan de telefoon was te horen maar in hoeverre moeten we dit serieus nemen? Als het een betrouwbare bron was dan zou je eerder gaan denken dat er doelbewust verkeerde informatie over de beller naar buiten werd gebracht, puur om de bron te beschermen. Toch wordt aan de hand van deze info veel vrouwen tot verdachte gemaakt.

Top 4 van vermoedelijke verdachten:

  • Willem van Maaren – chef van het magazijn van Opekta (het bedrijf van Otto Frank)
  • Lena Hartog-van Bladeren – zij was de vrouw van Lammert Hartog, magazijnknecht bij Opekta, en werkte zelf als schoonmaakster op de Prinsengracht 263.
  • Tonny Ahlers – een Nederlandse nationaalsocialist en kleine crimineel maar ook informant voor de Amsterdamse Gestapo en een kennis van Otto Frank.
  • Nelly Voskuijl – zus van Bep Voskuijl die collaboreerde met de nazi’s, zie het boek:“Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij”

( bron: www.niod.nl )

Het NIOD en de Anne Frank Stichting denken dat de verrader wellicht nooit bekend zal worden.

Wat is er na de arrestatie gebeurd?

Er wordt vermoed dat in februari 1945 Anne en Margot in het concentratiekamp Bergen-Belsen aan vlektyfus zijn overleden. Anne werd slechts 15 jaar en Margot werd 17 misschien wel net 18 jaar want ze werd geboren op 16 februari 1926. De exacte sterfdatum van beiden meisjes is niet bekend.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.