5 augustus – Zussendag | Vriendschapdag | Vegan Potluck Day | Wereld Verkeerslichtendag | Week van de Assistentiehond

Zussendag

Het blijft wonderlijk hoe bedrijven of bloggers een Amerikaanse nationale “dag van” moeiteloos omtoveren in een internationale “dag van” of zelfs in een Nederlandse nationale dag, een dag die wij dan ook “moeten” vieren. Zo gaat het ook met Zussendag. Van oorsprong een Amerikaanse dag die ineens op dook. Wie zussendag verzonnen heeft is niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk is zussendag in 2012 ontstaan, in dat jaar kreeg Google zoekmachine voor het eerst hits op “sister’s day”. Ongeacht wie het verzonnen heeft en wanneer, het is natuurlijk altijd een goed idee om de speciale band die je met je zus(sen) hebt te vieren. En om het feest helemaal compleet te maken op deze eerste zondag van augustus is het ook nog eens vriendschapsdag!

Alweer vriendschapsdag?

Laat ik je eerst eens vertellen hoe het allemaal begon. De oprichter van Hallmark Cards, Joyce C. Hall, was degene die het idee oppakte om 2 augustus om te dopen tot Friendship day. En hoe vierden men dat dan? Inderdaad door elkaar kaarten te sturen, en dan natuurlijk het liefst Hallmark kaarten! Dit idee werd wereldwijd opgepakt. Tot aan 2011 werd deze nationale dag door allerlei landen op andere data gevierd.

De eerste internationale vriendschapsdag

Op 20 juli 1958 richtte de Paraguayaanse dr. Ramón Artemio Bracho de World Friendship Crusade (Cruzada Mundial de la Amistad) op. Een activistische organisatie die gelooft dat vriendschap centraal staat in het overwinnen van de culturele, politieke en religieuze verschillen tussen mensen. Zij maakten zich sterk om op 30 juli World Friendship Day te vieren. De organisatie lobbyde vele jaren bij de Verenigde Naties voor internationale erkenning van deze dag. Op 27 juli 2011 hebben de Verenigde Naties 30 juli officieel erkend als Internationale Vriendschapsdag en hebben bij de lidstaten er op aangedrongen om deze dag te vieren.

Internationale Vegan Potluck Day

Jaarlijks wordt op de eerste zondag van augustus op diverse locaties in Nederland (en daar buiten) de Vegan Potluck Day gevierd! Op de Facebookpagina van Nederlandse Vereniging voor Veganisme staan meer dan enkele plaatsen waar een vegan potluck wordt georganiseerd. Klik hier voor het overzicht.

Wat is een Potluck?

Bij een potluck neemt iedereen wat lekkers te eten of te drinken mee en dat wordt dan gezamenlijk genuttigd. Dit kan iets uit eigen keuken zijn, maar ook iets wat je gekocht hebt. Je kan het vergelijken met een picknick, alleen nu neemt iedereen wat mee. En vegan potluck betekent dat alle gerechten 100% plantaardig zijn.

Wereld Verkeerslichtendag

Wist jij dat ’s werelds eerste verkeerslicht al in 1868 in Londen verscheen? Dit door John Peake Knight uitgevonden handmatig bediende gas aangestoken verkeerslicht heeft slechts één maand dienst mogen doen. Het explodeerde en de politieagent die het bediende werd dodelijk verwond.

Rond 1890 was men er van overtuigd dat vanwege het toenemend aantal verkeersdoden en- gewonden er “iets” moest komen om het verkeer te regelen. In 1910 werd het eerste automatisch geregelde verkeerslicht in gebruik genomen en in 1912 wordt het eerste elektrische tweekleurig verkeerslicht uitgevonden. Twee jaar later wordt deze in Cleveland in gebruik genomen en dat vieren we vandaag.

Internationale Week van de Assistentiehond

Op de eerste zondag in augustus begint de International Assistance Dog Week (IADW), een week waarin alle assistentiehonden in het zonnetje worden gezet vanwege hun tomeloze inzet. En terecht want voor veel mensen met een beperking is de assistentiehond hun metgezel, helper, assistent, beste vriend en prominent lid van het gezin.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.