4 april – Zwerfdierendag | Wandel naar je Werk-dag | Rattendag | Worteltjesdag | Dag Tegen Landmijnen | Sterfdag MLK | Week van de Klassieken

9e editie Wereld Zwerfdierendag

In 2011 is Wereld Zwerfdierendag (Stray Animals Day) bedacht tijdens een Nederlandse bijeenkomst over zwerfhonden en is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement dat al in meer dan 80 landen gevierd. Het is een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor de meer dan 600 miljoen zwervende en dakloze honden en katten die onder vreselijke omstandigheden op straat moeten zien te overleven. En het is heus niet de alleen ver-van-mijn-bed-show, ook in Nederland komen zwerfdieren voor.

Hoe voorkom je zwerfdieren?

Honden en katten steriliseren of castreren is niet het enige middel om het zwerfdierenleed te verminderen. Het begint bij jou, de hond-en katbezitter. Denk eerst goed na voordat je überhaupt al aan een huisdier begint, huisdieren hebben verzorging nodig, ook als de zomervakantie of wintersport voor de deur staat. En als je besluit om een puppy of een kitten te nemen zorg er dan voor dan je het beessie laat chippen.

Chippen? Ook registeren!

Gelukkig is honden chippen verplicht in Nederland maar eigenaars vergeten regelmatig om het nieuwe familielid op hun naam te zetten. Als je hond wegloopt en hij/zij wordt gevonden, dan is het eerste wat de medewerkers van een asiel doen is de chip uitlezen. Zonder adres belandt jouw allerliefste achter de tralies. Het leed is allemaal te overzien als jij er zorg voor draagt dat het huisdier op je naam staat. Vaak doen dierenartsen dit al voor je. Je kunt je gegevens controleren bij iedere databank. Het chipnummer staat in het paspoort van je hond. Klik hier om een databank selecteren.

En katten dan?

Voor katten is het chippen helaas niet verplicht. Dat is dan ook logischerwijs de reden dat er zoveel zwerfkatten in Nederland zijn. Op deze Wereld Zwerfdierendag wordt specifiek aandacht gevraagd voor het laten chippen én registeren van katten. En de hondenzitter wordt aangespoord om zijn gegevens in te vullen. Hiermee kan voorkomen worden dat jouw weggelopen hond of kat een zwerfdier wordt. Klein moeite, toch?

Wandel naar je Werk-dag

De nieuwsbrief abonnees van dagenvanhetjaar.nl wisten gisteravond gelukkig al dat Wandelnet vandaag de Wandel naar je Werk-dag organiseert. Zij konden op tijd beginnen met voorbereidingen treffen. Het vergt namelijk wel wat voorbereiding om aan deze dag mee te doen. Je moet de wekker vroeger zetten, ontbijtje klaarmaken om onderweg op te eten, route uitstippelen. Als de afstand te ver is om helemaal lopend af te leggen kun je ook kiezen om een gedeelte te lopen. Wellicht handig om een paar wandelschoenen mee te nemen want om op stiletto’s een uurtje te wandelen lijkt me niks. Als ik er al naar kijk val ik om. Tip: neem voor de zekerheid een paraplu mee, de kans op een buitje is aanwezig.

Waarom je aan de Wandel naar je Werk-dag mee zou moeten doen?

Ik ga het nu niet hebben over het milieu, dat weten we allemaal. Dat het gezond is weten we ook, toch? Persoonlijk vind ik wandelen erg relaxend werken, als je alleen wandelt heb je alle tijd om je gedachten eens op een rijtje te zetten. Met meerdere lopen is gewoon gezellig, je kunt stilzwijgend naast elkaar wandelen of lekker lopen keuvelen. Werk je niet? Maak dan toch vandaag een wandeling. Altijd goed voor je!

Wat staat er nog meer gepland op 4 april?

Deel dit bericht