5 april – Karamel Dag | First Contact Day

Wereld Karamel Dag

De eerste vraag die me te binnen schiet op Karamel Dag ( Caramel Day) is: “wie kwam op het lumineuze idee om suiker te laten kristalliseren tot karamel?” Naar het schijnt bestaat karamel in al haar vormen en gedaantes al enkele eeuwen, echter de exacte oorsprong is niet duidelijk. Er gaan twee versie de ronde. Terwijl sommige karamel als een puur Amerikaanse uitvinding beschouwen, geloven andere weer dat de Arabieren de eerste waren (rond 1.000 na Chr.) die karamel hebben ontdekt. Volgens de overlevering zouden Arabische haremvrouwen de uitvinders zijn, niet om hun “kurat al milh” te eten maar om ongewenste haargroei mee te verwijderen. Met een beetje goede wil kun je uit het woord “kurat al milh” nog het woord karamel destilleren.

Chocolade koning Milton Hershy

Wat smaak en structuur betreft, is het karamelsnoepje wat we nu kennen nauw verwant aan de uit de begin 19e eeuw stammende Britse toffee en butterscotch. Ongeacht de Britse of Franse connectie, de karamel snoep die aan het einde van de negentiende eeuw verscheen was een uniek Amerikaans snoepje bedacht door de latere chocolade koning Milton Hershy. De zachte karamelsnoepjes van de Lancaster Caramel Company werden een heuse trend en veroverde de snoepwereld.

Graaf Caramel

Er gaat een verhaal de ronde dat ene graaf Albufage Caramel uit Nismes (Frankrijk) de credits moet krijgen voor de allereerste beschrijving van het “caramel” maken proces. Als ik dit een paar dagen eerder had gezegd had je vast gedacht dat ik een 1 april grap maakte. Persoonlijk denk ik ook dat het een broodje aap verhaal is maar vond het wel grappig genoeg om het te vermelden.

Hoe maak je karamel?

Karamel kun je maken door suiker te verhitten in een pannetje met een lichte bodem ( dus geen teflon) of in de oven. Hoe donkerder de kleur van de karamel, hoe intenser de smaak. Voor een zachte karamel gaat een mengsel van suiker en een beetje water op het vuur. Een krokante karamel, bijvoorbeeld het laagje op de crème brûlée, maak je onder de gril. Als je “hoe maak ik karamel” intikt bij Google krijg je een hele lijst aan websites te zien die je stap voor stap uitleggen hoe je de lekkerste karamel maakt. Succes!

First Contact Day

Als je een echte Trekkie bent dan is de First Contact Day een dag die rood omcirkelt is in je agenda. Voor de niet Trekkie onder ons zal ik proberen uit te leggen waarom deze dag zo belangrijk is voor een Trekkie. Als ik het fout heb hoor ik het graag.

Op 5 april 2063 vond Zefram Cochrane de warp-aandrijving uit en maakt het hiermee mogelijk om sneller dan de lichtsnelheid te reizen. Doordat de mens deze technologie bezat vonden de Vulcans de tijd rijp om contact met de mens te maken. Het zou het eerste buitenaardse contact worden. Om deze twee historische momenten te herdenken werd de First Contact Day in het leven geroepen. Volgens de Star Trek Encyclopedia koos Star Trek: First Contact co-auteur Ronald D. Moore 5 april omdat zijn zoon op die dag jarig is.

Deel dit bericht