4 april – Wereldzwerfdierendag | Wereld Ratten Dag | Sterfdag Martin Luther King | Internationale dag voor bewustwording en hulp bij mijnenbestrijding

Wereldzwerfdierendag

Een dag die wereldwijd wordt “gevierd” en van Nederlandse origine is. Een aantal jaren geleden werd tijdens een bijeenkomst over zwerfhonden de Wereldzwerfdierendag in het leven geroepen als een dag waarop men extra aandacht vraagt voor de miljoenen zwervende en dakloze honden en katten die onder vreselijke omstandigheden op straat moeten zien te overleven. Je wilt niet weten wat mensen uithalen met zwerfdieren, je maag draait er van om!

De bekendste ambassadeur van Wereldzwerfdierendag is toch wel Cesar Milan, de wereldberoemde Mexicaans-Amerikaans hondenpsycholoog.

Zwerfdieren Festival

Dit jaar zou voor de vierde keer het Zwerfdieren Festival worden gehouden ware het niet dat het weer niet meespeelde op Tweede Paasdag dus het jaarlijks evenement, wat georganiseerd wordt door Stray Animal Foundation Platform, werd afgelast. Voor mensen die graag naar het Zwerfdieren Festival waren gegaan heb ik misschien goed nieuws, wellicht komt er een inhaaldag. Wil je op de hoogte blijven dan zou ik de website van het Zwerfdieren Festival in de gaten

Wereld Ratten Dag

Sinds 2002 bestaat de World Rat Day, een dag speciaal voor de tamme rat. Op de website tammeratten.nl staat het volgende geschreven: “De tamme rat is een uitstekend huisdiertje, waar veel plezier mee beleefd kan worden. Ratten zijn leuke, speelse, intelligente en sociale dieren en zeer geschikt als huisdier voor jong en oud.”
Het zal allemaal wel maar ik blijf het, laat ik het netjes zeggen, een beetje apart vinden om een rat als huisdier te houden.

Sterfdag Martin Luther King

Wie kent niet de woorden “I Have a Dream”, de titel van een beroemde rede die Martin Luther King hield op 28 augustus 1963. Mede door deze speech maar zeker door alle vreedzame protestacties werd in 1964 de Civil Rights Act in de hele VS van kracht. De zwarte bevolking kreeg eindelijk (op papier) gelijke rechten. Pas eind jaren ’60 werd het apartheidssysteem (segregatie) in het Zuiden wettelijk beëindigd.

Helaas blijkt het gelijkwaardig samenleven van mensen van verschillende rassen, geaardheden, geloven en afkomsten tot aan de dag van vandaag vreselijk moeilijk te zijn . Dit is niet alleen in Amerika zo, kijk maar eens om je heen!

Int. dag voor bewustwording en hulp bij mijnenbestrijding

Op 8 december 2005 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigende Staten 4 april uitgeroepen tot de Internationale dag voor bewustwording en hulp bij mijnenbestrijding. In veel landen liggen nog steeds (land)mijnen en andere ontplofbare oorlogsresten die een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid, gezondheid en levens van de burgerbevolking. Deze internationale dag moet er voor zorgen dat de lidstaten, de VN en andere relevante organisaties zich blijven inzetten om deze rotzooi op te ruimen.

Thema: “Mine Action is Humanitarian Action”.

Mijnenbestrijding is humanitaire hulp omdat mijnenbestrijding levens redt. Zodra een gebied vrij is van (land)mijnen en andere ontplofbare oorlogsresten kan de humanitaire hulpverlening op gang komen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.