31 mei – Werelddag tegen Tabak | Week van de Begraafplaats

Werelddag tegen Tabak

De Werelddag tegen Tabak is in België beter bekend onder de naam Werelddag zonder Tabak, slechts een klein nuance verschil. Maar desalniettemin deze dag (World No Tobacco Day) is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en wordt sinds 1987 jaarlijks op 31 mei gehouden. Met het doel om wereldwijde aandacht te vragen voor de negatieve effecten van (mee)roken op de gezondheid.

Get ready for plain packaging!

Dit jaar wordt op alle landen een beroep gedaan om zich sterk te maken om de logo’s op sigarettenpakjes en andere tabaksproducten niet meer toe te staan, de WHO pleit voor blanco verpakkingen (plain packaging). Onderzoek heeft uitgewezen dat blanco tabaksverpakkingen vooral jongeren ervan weerhoudt om te gaan roken. Voor deze groep is roken nog onderdeel van imagovorming. De verstokte roker is volgens studies minder vatbaar voor de anonieme pakjes.

Stoppen met roken

“De Werelddag tegen roken is niet aan mij besteed, ik zal roken nooit promoten maar ook niet veroordelen”, dat zei ik vorig jaar op de 31 mei. Er is wel wat verandert sinds vorig jaar, van een verstokte roker ben ik sinds 2 maanden een niet-roker geworden maar nog steeds zal ik roken niet promoten maar ook niet veroordelen. Ik zal hooguit op de voordelen wijzen als je niet rookt. 😉

Tegenwoordig weet bijna iedereen wat de gevolgen van roken en mee-roken zijn. Net zoals bijna iedereen ook weet dat vet eten niet gezond is, veel alcohol drinken onverstandig is en dat je van te lang onbeschermd in de zon zitten huidkanker kan krijgen. Maar er worden toch ook geen schokkende foto’s op bijvoorbeeld de hamburgerdoosjes van McDonalds gezet of op de bierflesjes van Bavaria? Meer zeg ik er niet over.

Week van de Begraafplaats: 28 mei t/m 5 juni

Al weer voor de derde keer wordt de Week van de Begraafplaats gehouden met dit jaar als thema: “Verborgen tuinen van Nederland”. Het thema wijst er terecht op dat een begraafplaats meer is dan plek waar dierbaren mensen begraven liggen. Het is een plek waar oude bomen staan, waar bijzondere planten, kleine zoogdieren en vogels ongestoord kunnen bloeien en groeien. Het is een verborgen tuin!

Bijna 90 begraafplaatsen verspreid over het hele land doen mee. Wil je weten waar een deelnemende begraafplaats is? Klik dan hier.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.