30 mei – Wereld MS Dag | Familiebedrijvendag | Nationale Theedrinkdag | Sterfdag Jeanne d’Arc

Wereld MS Dag

Mijn naam is Gina en ik ben MS-patiënte…..

Na anderhalf jaar onderzoeken kreeg ik eindelijk te horen wat ik precies mankeerde. En ik was blij om te horen wat er aan de hand was met me want anderhalf jaar lang merken dat je achteruit gaat en het niet kunnen plaatsen gaat je niet in de koude kleren zitten.

In die anderhalf jaar ben ik erg achteruit gegaan, het was al zover dat ik bijna de trap niet meer op kwam. Dat wandelen bijna niet meer lukten en zo iets simpels als een stamppot voor 2 personen klaarmaken duurde meer dan een uur. Alles ging trager, langzamer. Achter de computer zitten ging niet want dan werd ik misselijk, als ik in een rijdende auto zat werd ik misselijk. En zo was er een waslijst aan dingen waar ik moeite mee had of niet meer kon.

Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik er klaar mee was. Ik ging vechten, vechten tegen mijn beperkingen. Liever strijdend ten onder dan lijdzaam gaan zitten afwachten of ik nog meer achteruit zou gaan. De knop ging om en vervolgens kreeg ik een jaar lang, drie dagen per week, revalideren in het ziekenhuis. Maar dat boeide me niet, ik wilde de trap weer op kunnen lopen! Ik wilde weer de regie van mijn leven in handen hebben!

De belangrijkste les die ik heb geleerd na het krijgen van MS: geloof in je eigen kracht en kunnen, want uiteindelijk bepaal je zelf de koers van je leven!

Familiebedrijvendag

Vanmiddag om 15.00 zal de top 350-familiebedrijven van Nederland in het Louwman Museum Den Haag aandachtig luisteraar zijn van een aantal inspirerende sprekers zoals topondernemers Alexander van der Lely en Ted van ‘t Hek, hoogleraar Pursey Heugens en marketingprofessor Rudy Moenaert. Zij hebben als leidraad het thema “Strategieverandering, iets voor de volgende generatie?”.
Na het middagprogramma volgt een rondleiding door het museum en ter afsluiting een diner. Mocht je denken van “de familiebedrijvendag, daar had ik wel bij willen zijn” dan moet ik je teleurstellen, de familiebedrijvendag is volledig uitverkocht!

Nationale Theedrinkdag

De schrijfster Usha Marhé nam in 2010 het initiatief om 30 mei 2010 uit te roepen als de Nationale Theedrinkdag. Dit burgerinitiatief was als protest tegen de suggestie dat theedrinken en knuffelen slecht is voor de maatschappij. Aan theedrinken werd ook het etiket “incompetente softie” aan vastgekoppeld. Denk maar eens terug aan hoe Job Cohen door Geert Wilders werd weggezet in onder meer een tweet van 12 maart 2010 “Cohen nieuwe man PvdA. Theedrinken, knuffelen en multiculti-aanbidden”. Maar ook met termen als “Nederlands kampioen theedrinken”. Theedrinken kreeg een negatieve lading en dat terwijl theedrinken juist een sociaal moment is, mensen samenbindt.

Als meer mensen de tijd nemen om eens een kopje thee (koffie) te drinken en echt te luisteren naar een ander, hoeveel mensen zouden dan nog “minder, minder” roepen?

Sterfdag Jeanne d’Arc

Tijdens mijn laatste vakantie in Noordwest-Frankrijk heb ik twee plaatsen bezocht met een link naar Jeanne d’Arc. De eerste plaats is Crotoy, daar zou ze door de Engelse een paar dagen zijn vastgehouden en het prachtige Cayeux-sur-Mer. Je kunt hier door de stadspoort de Porte Guillaume lopen waar Jeanne d’Arc door heen ging op haar tocht naar Rouen waar ze na een niet bepaald rechtvaardig proces in 1431 ter dood veroordeeld werd en op de brandstapel eindigde.

In mijn jongere jaren was ik in de ban van historische romans, maakte mij niet zoveel uit over wie het ging. Echter de biografie “Jeanne d’Arc – De maagd van Orléans” geschreven door M.J Krueck von Poturzyn is me altijd bijgebleven. Het meeslepende verhaal over een 17-jarig Frans boerenmeisje die stemmen hoorde. Die geloofde dat ze door God geroepen werd om de Fransen te bevrijden van de Engelse overheersing. In 1430 werd zij gevangenen genomen en aan de Engelsen uitgeleverd. We weten hoe het afliep met haar,

Wordt de Heilige Jeanne d’Arc gebruikt of misbruikt?

Niet alleen tijdens verkiezingstijd maar ook tijdens regeerperiodes maakten de heren politici dankbaar gebruik van Jeanne d’Arc. Links benadrukte haar eenvoudige afkomst en de vroegere conservatieven wezen op haar steun aan de monarchie en de latere conservatieven roemden haar nationalisme.

De rechts-nationalistische partij Front National claimde in de jaren ’70 Jeanne d’Arc als symbool van verzet tegen alle “indringers”. Tegenwoordig gebruikt Marine Le Pen Jeanne als symbool van de strijd tegen de EU.
 
https://youtu.be/9CGiL0Mp6Ns

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.