1 juni – Dag van de Ouders | Dag van het Kind | Wereldmelkdag | Wereld Hardloopdag

Internationale Dag van de Ouders

De Algemene Vergadering van de VN heeft in 2012 besloten dat elk jaar 1 juni de Dag van de Ouders is. Wat is de bedoeling van deze dag? De VN vindt dat het vandaag wereldwijd dé dag is om ouders of verzorgers te eren voor hun toewijding, hun liefde, verzorging, hun steun en dat ze zichzelf wegcijferen om je een goede opvoeding te geven en op weg te helpen in het leven.

Dag van het Kind

Kinderdag (23 april) werd in Turkije in 1920 ingevoerd door Mustafa Kemal Atatürk. Waarom uiteindelijk de meeste landen hebben gekozen voor de datum 1 juni is niet helemaal duidelijk. Er zijn echter wel theorieën over, één theorie is dat in het jaar 1925 de Chinese Consul-generaal in San Francisco een aantal Chinese weeskinderen uitnodigde om met hem het Dragon Boat Festival te vieren. Dat viel toevallig op 1 juni, net zoals het Wereldcongres voor het Welzijn van Kinderen in Genève.

Wereldwijd wordt kinderdag gevierd maar niet altijd op 1 juni, zo wordt kinderdag in Japan en Zuid-Korea op 5 mei gevierd en krijgen kinderen cadeaus of gaan ze met z’n allen een dagje lekker weg. In Suriname wordt kinderdag op 5 december gevierd ( Sinterklaas ), in Mexico op 30 april en in Israël op 20 november.

Internationale Dag van het Kind

In 1954 spraken de Verenigde Naties een aanbeveling uit voor een universele kinderdag (Dag van de Rechten van het Kind). De doelstelling was en is dat alle landen het Kinderrechtenverdrag moeten naleven want ongeacht waar een kind woont, een kind heeft recht op een zorgeloos jeugd!

Wereldmelkdag

De FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) heeft in 2001 de datum 1 juni uitgekozen als dag om alle aspecten van melk aandacht te geven. De datum 1 juni is niet zomaar uit de lucht komen vallen, voor 2001 werd er in een aantal landen al een nationale melkdag georganiseerd.

Is melk wel zo gezond?

Er zitten negatieve kanten aan melk, zoals suiker, zout, hormonen en verzadigde vetten maar ook goede eigenschappen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Volgens deskundige compenseren de goede eigenschappen ruimschoots de negatieve mits je geen koemelkallergie of lactose intolerantie hebt.

Wereld Hardloopdag

Een dag waarop meer dan twee miljoen mensen uit honderden landen laten zien dat hardlopen leuk is. Dit jaar wordt voor het eerst het initiatief de Million Kid Run geïntroduceerd. De organisator, de New York Road Runners, hoopt dat minstens één miljoen kinderen zich opgeven voor vandaag zodat ze kunnen ervaren hoe fijn het is om hard te lopen. En dat de hardloopdag van vandaag hen zal inspireren om de rest van hun leven te blijven bewegen.

Probeer kinderen te enthousiasmeren om vandaag minimaal 1 kilometer te gaan hardlopen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.