31 januari – Nationale Holocaust Herdenking | Wereld Lepra Dag

Op 31 januari 1938 zag prinses Beatrix het levenslicht dus een driewerf hoera hoera hoera is wel op zijn plaats. Oranjeverenigingen laten deze dag niet stilletjes voorbij gaan. Of er is gisteravond een lampionnenoptocht geweest of het staat voor vanavond op het programma. Kijk op de website van je plaatselijke Oranjevereniging of en wanneer zij iets organiseren ter gelegenheid van de verjaardag van prinses Beatrix.

In België staat vandaag “Dag van de (school)Directeur” op de agenda, een dag waarop de schooldirecteur in de bloemetjes wordt gezet. Een leuk initiatief!

Nationale Holocaust Herdenking 2016

Dit jaar is het 71 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau op 27 januari 1945 werd bevrijd door het Rode Leger. Dit wordt in Nederland jaarlijks op de laatste zondag van januari in Amsterdam bij het Spiegelmonument herdacht. De organisator van de Nationale Holocaust Herdenking is het Nederlands Auschwitz Comité.

Ontstaan Nederlands Auschwitz Comité

In 1952 werd het Internationaal Auschwitz Comité (IAC) in Wenen opgericht door overlevenden van het concentratiekamp- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Het comité stelde zich ten doel:

  • de wereld te laten weten wat er is gebeurd in de concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.
  • de vertegenwoordiger van de belangen van de overlevenden te zijn
  • het contact tussen de nationale Auschwitz commissies en ondersteuning te bevorderen
  • nooit meer Auschwitz!

Het Internationaal Auschwitz Comité in Wenen benaderde in 1956 Nederlandse Auschwitz-overlevenden omdat men op zoek was naar vrouwen die wilde getuigen in het proces tegen de beruchte nazi-arts C. Clauberg. Om in contact te komen met de vrouwen werd een oproep voor een openbare bijeenkomst geplaatst en daarmee was het Nederlandse Auschwitz Comité geboren.

Programma Nationale Holocaust Herdenking 2016:

  • 10.00 uur – verzamelen in het Stadhuis
  • 11.10 uur – stille Tocht van uit het stadhuis naar het Wertheimpark
  • 11.30 uur – burgemeester Van der Laan houdt een toespraak en legt een krans namens het Gemeentebestuur
  • 12.15 uur – einde bijeenkomst.

Na de herdenking mogen particulieren en organisaties kransen en bloemen bij het monument leggen.

Wereld Lepra Dag “Steek je hand uit”

Ieder jaar, op de laatste zondag van januari, wordt overal ter wereld stilgestaan bij de gevolgen van lepra en het lot wat leprapatiënten ondervinden. Net zoals in de Bijbelse tijd worden leprapatiënten nu ook nog steeds gebrandmerkt en gediscrimineerd uit angst voor en onwetendheid over de ziekte. Het meest schrijnende is dat als je er snel bij bent lepra je van lepra kunt genezen.

Geld nodig

Leprazending wil samen met de Nederlandse kerken, scholen en zondagsscholen 500 leprapatiënten compleet herstel geven. Mee doen? Klik hier.
De Leprastichting organiseert vandaag voor de tweede keer de haakmarathon. Klik hier voor meer info.

Steek je hand uit en doe mee met de haakathon of organiseer zelf een actie!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.