1 februari – Wereld Interreligieuze Harmonie Week

Wereld Interreligieuze Harmonie Week

De Algemene Vergadering van de Verenigde Staten besloot in oktober 2010 de eerste week van februari uit te roepen tot de Wereld Interreligieuze Harmonie Week. Tijdens deze week draait het om wederzijds begrip en de interreligieuze dialoog, de twee pijlers voor de wereldvrede.
Met andere woorden; wees tolerant, toon respect, sta open voor dialoog, raak niet verblindt door haat, laat je niet (mis)leiden door radicalen, werk samen in plaats van tegen elkaar!

Laat juist tijdens deze week zien dat degenen die een gevaar vormen voor wereldvrede geen kans maken omdat we schouder aan schouder, met al onze verschillende geloven en idealen, de strijd aan gaan tegen een ieder die de wereldvrede bedreigt.

Ik geloof dus ik mag?

Met oprechte verbazing zie ik mensen uit naam van het Geloof mensen onthoofden, mensen stenigen, aanslagen plegen, oorlogen beginnen, volkeren uitmoorden, homoseksuelen worden opgehangen. Kortom alles wordt uit zijn naam gedaan. Vreemd!
In plaats van de (interreligieuze) dialoog te zoeken pakt men de wapens. Is dit omdat men weet dat met woorden een ander niet overtuigd kan worden en met moorden wel? Waarom moet je überhaupt iemand overtuigen dat jouw godsdienst of religie de enige ware is? Je kan ook simpelweg accepteren dat niet iedereen in hetzelfde gelooft.

Ik geloof in mezelf

Al eeuwen lang wordt uit naam van het Geloof zoveel ellende aangericht dat ik me afvraag wat het voordeel van “geloven” is. Natuurlijk moet ik niet gaan generaliseren want niet ieder mens trekt ten strijde, of moordt er lustig op los uit naam van. En dat er mensen zijn die dat wel doen heeft niks te maken met het feit dat ik niet gelovig ben. Ik heb een motto “eerst zien, dan geloven” en daarom hang ik niet een godsdienst of religie aan.
Vaak wordt er gezegd als ik zeg dat ik niet geloof: “maar dat is nu juist geloven, je gelooft dan ergens in”. Dat “ergens in” is voor mij allemaal net iets te vaag. Ik geloof liever in mezelf, dat is tenminste tastbaar.

Interreligieuze Harmonie Week in Nederland

In veel landen worden tijdens deze week evenementen georganiseerd, en in Nederland? Kan aan mij liggen maar ik krijg niks gevonden. Ook onze politieke leiders zijn niet echt spraakzaam over dit onderwerp gedurende deze speciale internationale week. Terwijl het zeker in deze tijd van radicalisering o zo belangrijk is om de interreligieuze dialoog op gang te blijven houden.

Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden; daar geloof ik ook in!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.