afbeelding versterkt dag van de directeur

31 januari – Dag van de Directeur (BE) | Internationale Zebra Dag | Internationale Dag voor Straatkinderen | Sterfdag heilige Don Bosco | Verjaardag Prinses Beatrix

Dag van de Directeur (BE)

Meteen gaan mijn gedachten terug naar mijn eigen basisschooltijd, naar ons hoofd van de lagere school meneer Roos. Wat een lieve zachtaardige man was dat. Als hij vandaag de dag nog schooldirecteur was geweest dan had hij een dikke bos bloemen verdiend! Maar goed ik dwaal af, even bij de les blijven. Het is dus Dag van de Directeur op de basisschool. Op deze dag zetten de kinderen hun directeur letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes, een dag die overigens hoofdzakelijk in België wordt gevierd. Voor dit jaar kan ik geen Dag van de Directeur (voor de basisschool) in Nederland vonden.

Internationale Zebra Dag

Wist je dat de zebra het internationale symbool is voor Neuro Endocriene Tumoren (NET)? Waarom vraag je je terecht af. Hier volgt de verklaring: artsen leren in hun opleiding “als je hoefgetrappel hoort, dan zal dit wel van een paard komen”, maar soms blijkt dit hoefgetrappel van de minder voorkomende zebra te zijn. Het paard is hierbij een veelvoorkomende ziekte, de zebra een zeldzame ziekte zoals NET. Gemiddeld ziet een huisarts in zijn/haar werkzame leven slechts één patiënt met een NET. Dit is de reden dat hij/zij eerder aan een paard denkt dan aan een zebra omdat de ziekte net zo als de zebra zeldzaam is. Omdat er geen officieel handboek is hoe je Internationale Zebra Dag moet vieren doe ik je een paar suggesties aan de hand.

  • trek alleen maar zebraprint kleren en/of sokken aan vandaag
  • versier je huis/kantoor/winkel/of wat dan ook met zwarte en witte slingers
  • maak een zebra puzzel
  • bezoek Villa Zebra in Rotterdam
  • ga zebra’s kijken in de dierentuin

Iets om over na te denken: is een zebra een wit dier met zwarte strepen of een zwart dier met witte strepen?

Internationale Dag voor Straatkinderen

De organisatie Jugend Eine Welt is verantwoordelijk voor het ontstaan van Tag der Straßenkinder (Street Children’s Day). In 2009 werd deze dag in het leven geroepen om de 75ste verjaardag van de heiligverklaring van Johannes (Don) Bosco wat extra kleur te geven. Hij kreeg de eretitel “koning van de straatjongens en apostel van de verwaarloosde jeugd”. In 1934 werd hij heilig verklaard. Zijn sterfdag, 31 januari, is tevens zijn feestdag en de Dag voor Straatkinderen.

Sterfdag heilige Don Bosco

Don wie? Don Bosco! Een Italiaanse priester (1815 – 1888 ) die tijdens zijn priesterschap het trieste lot van de jongens uit de voorsteden van Turijn erg aantrok. Hij zette zich in om de levensomstandigheden van deze jongens te verbeteren. Hij bouwde huizen waar de arme jongens werden omgeschoold tot geschoolde werkkrachten, eerlijke mensen en bovenal goede christenen. Tja, je bent priester of niet.

Verjaardag Prinses Beatrix

Waar ze dit jaar uithangt op haar verjaardag? Geen idee, ik heb daaromtrent géén memo mogen ontvangen. Of ze nu samen met de kinderen en kleinkinderen haar verjaardag viert of dat ze op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche alleen in haar koninklijke onesie achter een advocaatje met slagroom zit, een driewerf hoera is wel op zijn plaats. Dus bij deze: Prinses Beatrix gefeliciteerd met uw verjaardag, hoera hoera hoeraaaaaaaaaa.

Deel dit bericht