afbeelding versterkt verwaarloosde ziekten dag

30 januari – Werelddag Verwaarloosde Tropische Ziekten | Absurde Antwoordapparaten Berichten Dag | Nationale Holocaust Herdenking | 69e editie Wereld Lepradag | Dag van de Croissant | Schooldag voor Vrede en Geweldloosheid | Dag van de Amateurkunst

3e editie Werelddag Verwaarloosde Tropische Ziekten

Voordat ik begin zal ik je laten lezen welke definitie van verwaarloosde ziekten ik gevonden heb: verwaarloosde ziekten, zijn ziekten zoals Afrikaanse slaapziekte, leishmaniasis en buruli-ulces, die voornamelijk voorkomen in gebieden waar armoede heerst. Waarom zijn deze ziekten verwaarloosd? Kort door de bocht gezegd? Kosten baten plaatje. Investeren in nieuwe medicijnen kost giga veel, en de winst is nihil. Anno 2022 is geld nog steeds belangrijker dan gezondheid.

Verwaarloosde Tropische Ziekten (NTD’s) treffen meer dan 1,7 miljard mensen, en vaak die mensen
die in armoede en in slechte hygiënische omstandigheden leven. Het effect van Verwaarloosde Tropische Ziekten op mensen, samenlevingen en landen is verwoestend: NTD’s zorgen onder andere voor misvorming en kunnen dodelijk zijn. Door NTD’s gaan kinderen niet naar school, en ze zorgen dat volwassenen zonder werk komen te zitten. Samenlevingen komen in een eindeloze cyclus van armoede terecht.

Samen kunnen we Verwaarloosde Tropische Ziekten verslaan

Het is zo onrechtvaardig en wreed dat meer dan een miljard mensen uit ontwikkelingslanden nog steeds hard worden getroffen door ziekten die de westerse wereld kan genezen en weet hoe te voorkomen. Verwaarloosde Tropische Ziekten kunnen verdwijnen, mits alle neuzen dezelfde kant op wijzen en men bereid is stappen te nemen. De eerste stap is de Kigali-verklaring over NTD’s te ondertekenen. Werelddag Verwaarloosde Tropische Ziekten heeft als doel het uitbannen van de verwaarloosde ziekten. En aandacht genereer je door een werelddag in te stellen. Nu maar hopen dat het werkt.

Absurde Antwoordapparaatberichtendag

De Inane Answering Message Day wordt in Nederland ietwat anders gevierd dan in Amerika. Absurde Antwoordapparaatberichtendag is bedoeld om de standaard welkomstboodschap van je voicemail of antwoordapparaat te veranderen in een meer creatievere tekst dan Hallo, ik ben er even niet. Spreek je boodschap in na de piep. Vandaag is ook de dag dat je bijvoorbeeld die grappig bedoelde ingesproken boodschap, of überhaupt al die vervelende berichten op je antwoordapparaat, wist. Daar draait deze dag in Amerika om.

En hoe vieren wij Absurde Antwoordapparaatberichtendag?

Wij Nederlanders hebben deze dag geadopteerd maar hebben er een andere invulling aan gegeven. Hier is het de bedoeling dat je op een antwoordapparaat (of voicemail ) een zo lang mogelijk en nodeloos, onbruikbaar, onnodig, overbodig, zinloos, doelloos, nutteloos, flauw bericht achter laat. Ik zou zeggen, leef je uit!

De eerste ingesproken boodschap

Diese neue Erfindung hat mich sehr interessiert, und ich danke sehr für die Vorführung derselben. Dit is de eerste zin die in 1900 tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs werd ingesproken in een “antwoordapparaat”, een uitvinding van de Deense ingenieur en uitvinder Valdemar Poulsen. Het waren de woorden van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph, je weet wel de man van Sisi.

Onderstaande dagen hebben ieder een eigen informatie-link

Deel dit bericht