afbeelding versterkt Blasfemie

30 september – Internationale Dag van Recht op Blasfemie | World Stroopwafel Day | Internationale Podcastdag | Internationale Vertaaldag | Nationale Broer en Zus Dag | Nederlandse Dansdagen | Dag van de Triagist | Dag van de Limburgse Financial | Internationale Dag van de Scheepvaart | Dag van de Integriteit | Dutch Media Week | Week tegen Eenzaamheid | Nationale Brandpreventieweken

Internationale Dag van Recht op Blasfemie

Vloek jij weleens? Bespot jij weleens God, Allah, Mohammed of welke andere god of opperwezen in woord of geschrift? Dat wordt bedoeld met blasfemie. De letterlijke betekenis is: “het kwaadspreken van iemands god of van aan de goden gewijde zaken”. In Nederland is “smalende godslastering” (blasfemie) sinds 1 maart 2014 niet meer strafbaar. Wat vieren we op deze dag? De Internationale Dag van recht op Blasfemie moedigt individuen en groepen aan om openlijk kritiek te uiten op religie en wetten die godslastering verbieden. Maar pas op waar je deze dag viert want in 8 landen staat op blasfemie de doodstraf; in Brunei, Mauritanië, Nigeria, Somalië, Saudi-Arabië, Iran, Afghanistan, Pakistan.

Waarom wordt Dag van Recht op Blasfemie op 30 september gevierd?

Daar is natuurlijk een logische reden voor. Herinner je de commotie rondom de Deense Mohammed cartoon nog? Toegegeven, het is een aantal jaren geleden. Voor als je het vergeten bent: het was in 2005 dat op 30 september in het Deense dagblad Jyllands-Posten een serie van twaalf spotprenten over de profeet Mohammed en de islam verscheen. Deze spotprenten zorgde wereldwijd voor verontwaardiging en woede onder moslims. Het bespotten van Allah, God, Mohammed of welke andere god of opperwezen in woord of geschrift, dat is blasfemie.

World Stroopwafel Day

Kijk dat niet heel de wereld weet wat een stroopwafel is, is niet vreemd. Dat verklaart meteen Wereld Stroopwafeldag (World Stroopwafel Day). Maar ik durf te wedden dat iedere Nederlander je wel kan vertellen hoe een stroopwafel (siroopwafel) er uitziet. Maar ik durf ook te wedden dat niet iedere Nederlander een stroopwafel lekker vindt. Uit zeer betrouwbare bron vernomen trouwens. Kan je meteen verklappen dat ik de bron zelf ben. Soms vinden familie en vrienden mij geen échte Nederlander. Ik houd namelijk niet van drop en ook niet van stroopwafels. Goed, dat is dan mijn makke. Valt mee te leven.

Dat meen je niet? Meer dan 1 Stroopwafeldag?

Gouda, dé stroopwafelstad van Nederland, viert jaarlijks haar Nationale Stroopwafeldag eind juni. Wist je dat de Nationale Stroopwafeldag niet de enige Stroopwafeldag is? Op 25 maart organiseert een koekenbakker uit de Achterhoek een eigen Stroopwafeldag omdat de naamgever koekenbakker dan jarig is. En dan zijn er nog volop plaatselijke goede doelen stroopwafeldagen te vinden op internet. Maar er is maar 1 Nationale en dat is die in Gouda.

Tis een drukke woensdag deze week, nog 8 andere dagen

Onderstaande weken staan te trappelen om vandaag te beginnen

Deel dit bericht