29 mei – Dag van het Park | Week van de Bij | Wereldspijsverteringsdag | Internationale Dag van de VN-vredestroepen

Dag van het Park

In Belgisch Vlaanderen valt Dag van het Park altijd op laatste zondag van de maand mei. Dit jaar dus vandaag 29 mei. Het thema van 206 is : ‘Het park, gelukkig dichtbij’.
De achterliggende gedachte voor deze dag is: het geven van positieve aandacht voor het groen in je buurt. Op de website van Natuur en Bos België staan 112 evenementen vermeld. Wil je weten welke activiteiten en waar deze georganiseerd zijn bij onze zuiderburen, klik dan hier.

Van Amsterdam tot Winschoten

Wat ik jammer vind is dat ik geen overzicht heb kunnen vinden welke gemeenten in Nederland meedoen aan de van origine Belgische Dag van het Park. Via Google kun je vrij gemakkelijk achterhalen welke steden meedoen, de lokale media zal in de meeste gevallen ook wel aandaacht geven aan Dag van het Park maar een overzichtje was wel makkelijk geweest.

Week van de Bij: 30 mei t/m 5 juni

De Week van de Bij begint morgen maar vandaag vindt de officiële aftrap plaats in De Vroente te Kalmthout. Je kunt aan tal van activiteiten deelnemen en natuurlijk is de bar met drank en snacks doorlopend open. Het Bijenteeltmuseum in Kalmthout is per hoge uitzondering gratis toegankelijk.

Wat als de bijen uitsterven?

Einstein zei: “de mens heeft nog maar 4 jaar te leven als de bijen uitsterven”, de vraag is of hij overdrijft of de boel onderschat. Wat vast staat is dat wanneer de bij volledig uitsterft dit een grote klap is voor de wereldvoedselvoorziening. De schatting is dat de voedselproductie met 10% terugloopt, wat op vele plekken in de wereld tot voedselschaarste leidt. Een ander gevolg is dat de variatie in voedselaanbod zal enorm afnemen omdat groente en vooral fruit voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van bestuiving door bijen.

Wereldspijsverteringsdag

De World Gastroenterology Organisation (WGO) heeft 29 mei uitgeroepen tot Wereldspijsverteringsdag in de hoop dat mensen gaan stilstaan bij de relatie van wat we eten en het ontstaan van maagdarmproblemen. Het thema van dit jaar sluit daar prima op aan: “Your Diet and Gut Health” ( je voeding en gezonde darmflora).

Internationale Dag van de VN-vredestroepen

Deze dag is een eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die hebben gediend en dienen in VN-vredesoperaties. Vandaag is ook een dag waar we stilstaan bij de mannen en vrouwen die hun leven gaven om de internationale vrede, veiligheid en vrijheid te bewaken. Het thema voor de 2016 Internationale Dag van de VN-vredestroepen is: “Het eren van onze helden.”

Sinds de oprichting van de VN – vredesmacht in 1948 zijn wereldwijd meer dan 3.400 blauwhelmen gesneuveld tijdens het uitoefenen van een missie, dit is met inbegrip van de 128 van vorig jaar.

Blauwhelmen

Vandaag de dag worden er meer dan 124.000 militairen, politie en burgerpersoneel ingezet in totaal 16 vredesoperaties op vier continenten. De meest bekende vredesoperaties waaraan Nederlandse blauwhelmen hebben deelgenomen en nog deelnemen zijn Libanon (1979-1985), Cambodja (1992-1993), voormalig-Joegoslavië (1992-heden), Kosovo (1999-2000), Eritrea (2000-2003), Irak (2003-2005), Afghanistan (2004-heden) en Mali (2013-heden).

Ben je een blauwhelm en op missie? Kom weer veilig terug!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.