30 mei – Hemelvaartsdag | MS dag | Dweilorkestendag | Sleepbootdagen | Stoomtreindag | Polderdag | Sterfdag Jeanne d’Arc

Hemelvaartsdag

Wat ga jij op Hemelvaartsdag doen? Dauwtrappen? Waarom zou ik met Hemelvaart in hemelsnaam moeten gaan dauwtrappen? Laat ik bij het begin beginne: tijdens de meifeesten die in de Germaanse tijd plaatsvonden vierden mensen in de vroege ochtend de overwinning van de zomer op de winter. Het volksgeloof van die tijd bevatte het idee dat dauw op bepaalde dagen een genezende en magische kracht had. In de 19e eeuw stonden mensen op deze speciale dag om drie uur ’s nachts op omdat ze op tijd terug moesten zijn voor de kerkmis, die om negen uur begon. Hier komt vermoedelijk de term dauwtrappen vandaan. Het dauwtrappen werd vanaf toen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Leuk weetje

In 1891 kondigde Paus Leo XIII op Hemelvaartsdag een decreet uit over sociale rechtvaardigheid, genaamd “Rerum Novarum”. Dit decreet vormde een steunbetuiging aan de vakbonden. De katholieke vakbeweging beschouwt Rerum Novarum als haar grondvest en wordt gezien als de tegenhanger van de socialistische 1 mei-vieringen.

Wereld MS-dag

Voor het derde jaar op rij trekt *Team Gina* de wandelschoenen aan en gaan we de 10 kilometer lopen. Nou ja “we”….eerder “zij”, dit jaar ga ik proberen om op eigen kracht mee te rollen in plaats van mee te lopen. *Team Gina* bestaat uit: familie en vrienden en
ik zei de gek. Net zoals ik vinden zij het ook belangrijk om zoveel mogelijk geld op te halen voor meer onderzoek. Niet alleen voor mij maar voor iedereen die aan de ongeneeslijke chronische ziekte MS lijdt. De gehele opbrengst van onze sponsorloop gaat, net zoals alle MS Motion sponsorenlopen in 2019, naar onderzoek naar de darmflora van mensen met MS.

De paden op, de lanen in.

De route loopt over Park Vliegbasis Soesterberg; een schatkamer vol met natuur en militair erfgoed. Ruim 100 jaar is Vliegbasis Soesterberg gesloten geweest voor publiek maar sinds 2014 is Park Vliegbasis Soesterberg opengesteld. En daar wandel je dan door heen, een gedeelte van de route loopt zelfs over de landingsbaan. Een hele ervaring! Lijkt het je leuk om ons team te versterken? Schrijf je dan in op de pagina van *Team Gina*. Misschien zie ik je op 29 september op Park Vliegbasis Soesterberg!

Help jij ons om het streefbedrag van € 1.500,00 te halen?

Je hoeft natuurlijk niet mee te lopen om in actie te komen voor *Team Gina*. Je kunt bijvoorbeeld ook een donatie box op het werk neerzetten, misschien bij je favoriete supermarkt of snackbar. Heb je interesse in het organiseren van een actie en heb je een donatie box nodig of wil je meer informatie? Stuur dan een berichtje naar gina@dagenvanhetjaar.nl.

Hemelvaartsdag: een dag vol met activiteiten:

Deel dit bericht