29 mei – Tour du ALS | Wereldspijsverteringsdag | Dag van de VN-Blauwhelmen | Dag van de Multifunctionele Landbouw | Keidagen | Weekend van de Rollende Keukens | Dag van de Otter

Tour du ALS

Net zoals Alpe d’HuZes is Tour du ALS een sponsor-evenement, bij Tour du ALS wordt geld bijeen gebracht om de mogelijkheid te creëren voor verder onderzoek naar de ziekte ALS en om nieuwe medicijnen en/of behandelmethodes te ontwikkelen om deze terminale ziekte te lijf te gaan.

Aan editie 2019 doen 80 teams mee met daarin 568 deelnemers. De deelnemers zijn fietsers, wandelaars of hardlopers die individueel of in teamverband de Mont Ventoux 1, 2 of 3 keer gaan beklimmen. Editie 2019 heeft als slogan”Samen trappen we ALS de wereld uit”.

Viering Wereld ALS Dag op 18 juni in Nederland

Op 21 juni is het Wereld ALS Dag echter op zondag 30 juni organiseert Stichting ALS Nederland in diergaarde Blijdorp in Rotterdam een speciale dag voor ALS-, PLS- en PSMA-patiënten en hun families. Klik hier om je aan te melden. Twee aandachtspuntjes:

  • je mag maximaal 4 introducees meenemen
  • huisdieren en hulphonden zijn niet welkom

Wereldspijsverteringsdag

Wereldspijsverteringsdag is een jaarlijks terugkerend evenement met bijbehorende activiteiten en initiatieven die in en na het campagnejaar doorgaan. De World Gastroenterology Organisation en The WGO Foundation leggen dit jaar de focus op vroege detectie en behandeling van Gastro-intestinaal (GI) kanker. Met andere woorden alles wat betrekking heeft op de digestieve organen (of de spijsverteringsorganen), in het bijzonder de maag, de dunne darm en de dikke darm.

Geen sinecure, vorig jaar kregen in Nederland alleen al bijna 24.000 mensen de diagnose spijsverteringskanker. Met als uitschieter de dikke darm en endeldarm. Om het in perspectief te plaatsen; bijna 1 op 5 kankergevallen in 2018 (116.537) was spijsverteringskanker.

Internationale dag van de VN-Blauwhelmen

Deze dag is een eerbetoon aan alle duizenden mannen en vrouwen die wereldwijd onder de vlag van de Verenigde Naties in VN-vredesoperaties hebben gediend en dienen. Internationale dag van de VN-Blauwhelmen is ook een dag waar we stilstaan bij de mannen en vrouwen die hun leven gaven om de internationale vrede, veiligheid en vrijheid te bewaken.

Het thema voor 2019 is “Bescherming van burgers, bescherming van de vrede”. Dit specifieke thema is gekozen omdat het binnenkort 20 jaar geleden is dat de Veiligheidsraad voor de eerste keer expliciet opdracht gaf voor een vredesmissie. Dat was om de burgers van Sierra Leone te beschermen.

Blauwhelmen

Vredesoperaties kunnen verschillende vormen aannemen; het kunnen militaire waarnemingsmissies, vredesmachten of een combinatie van beide zijn. Als er door de VN wordt besloten om een vredesoperatie in een conflictgebied te starten, dan krijgt de vredesmacht een duidelijke opdracht. Daarin staat beschreven het doel, de taken, de bevoegdheden, de middelen en de vorm. De uitgangspunten zijn:

  • vooraf instemming van de permanente leden van de VN
  • toestemming om in het conflictgebied te zijn
  • absolute neutraliteit
  • alleen geweld gebruiken als laatste redmiddel ter zelfverdediging

Deze (inter)nationale dagen ook nog op de kalender:

Deel dit bericht