30 maart – Wereld Bipolaire Dag | Internationale Dag van de Zeekoe

Wereld Bipolaire Dag

Deze dag is in het leven geroepen door drie internationale organisaties: het Asian Network of Bipolar Disorder ( ANBD ), de International Bipolar Foundation ( IBF ) en de International Society for Bipolar Disorders ( ISBD ).
De datum 30 maart is niet zomaar gekozen, het is de geboortedag van “onze” Vincent van Gogh. En waarom Vincent van Gogh? Omdat hij postuum werd gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis en de drie organiseerde organisaties vonden en vinden dat dé perfecte dag om aandacht te vragen voor de bipolaire stoornis.

Thema World Bipolaire Day

Het thema van World Bipolaire Day is: “More Than A Diagnosis”. Het thema wil benadrukken dat mensen met een bipolaire stoornis meer zijn dan alleen de diagnose, maar geldt dat niet voor elke diagnose? Het gaat er om dat je de mens achter de diagnose ziet, je oordeel over iemand niet alleen maar vormen op basis van het opgeplakte etiketje. Deze dag wil de gediagnosticeerde er tevens aan herinneren dat (des)ondanks de diagnose er een mooie toekomst op hen ligt te wachten.

Mocht je de diagnose bipolaire stoornis hebben gekregen dan verkeer je in goed gezelschap. Want wist je dat Marilyn Monroe, Stephen Fry, Catherine Zeta-Jones, Winston Churchill, Beethoven, Mel Gibson , Eduard Munch, Demi Lovato en Antonie Kamerling dezelfde diagnose hebben gekregen?

Wereld Bipolaire Dag in Nederland

In Nederland is dit jaar gekozen voor het thema “Bipolaire Stoornis en Creativiteit”. Bipolair zijn heeft niet alleen maar negatieve kanten, de positieve kanten worden dit jaar benadrukt aan de hand van het gekozen thema. Creatief zijn is meer dan alleen het hebben van scheppend vermogen. Je kunt ook creatief tuinieren, koken, problemen oplossen of zelfs creatief boekhouden. 😉

Op verschillende plaatsen in het land worden activiteiten georganiseerd. Klik hier voor het overzicht.

Internationale Dag van de Zeekoe

Elke laatste woensdag van maart is het de Dag van de Zeekoe, de dag waarop wij deze spectaculaire zoogdieren eens in het zonnetje zetten. Wil je vandaag een zeekoe in levende lijve zien dan moet je naar Arnhem want Burgers’ Zoo  is de enige dierentuin in Nederland die zeekoeien heeft heb ik me laten vertellen.

Er bestaan nog maar 4 soorten zeekoeien:

  • Doejong of Indische zeekoe (Rode Zee, Indische Oceaan en de westelijke Grote Oceaan)
  • Amazonelamantijn of Amazonezeekoe of Zuid-Amerikaanse lamantijn (in het stroomgebied van de Amazone)
  • Caribische lamantijn of Amerikaanse manatee of Floridamanatee (kustwateren van de Caribische Zee en Golf van Mexico en de zuidelijke Atlantische Oceaan tot aan Brazilië)
  • West-Afrikaanse lamantijn ( kustgebieden van West-Afrika, ook in rivieren en meren verder in het binnenland)

De grootste bedreiging voor de zeekoeien is en blijft natuurlijk de mens.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.