30 juni – Wereld Asteroïdedag | Nationale dag van Bezinning | Social Media Dag

Wereld Asteroïdedag

In december 2016 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om de Internationale Asteroïdedag van 30 juni op internationaal niveau te vieren. Doel van Asteroïdedag is om elk jaar een dag te wijden aan de catastrofale gevolgen die een inslag van een asteroïde kan hebben op onze Aarde. Een inslag kan natuurrampen veroorzaken die uiteindelijk het einde van de mensheid kan betekenen.

De Toengoeska-explosie

De datum 30 juni heeft een speciale betekenis. Op 30 juni 1908 ontplofte (geen inslag) boven de rivier de Stenige Toengoeska in Siberië een vrij grote meteoroïde. Naar schatting was deze ontploffing 1.000 keer krachtiger dan de atoombom op Hiroshima. Door de Toengoeska-explosie of Grote Siberische Explosie lagen over een gebied van 40 kilometer de bomen plat. Gelukkig gebeurde dit in een onbewoond gebied anders waren er veel slachtoffers gevallen.

Sentinel Ruimtetelescoop

De vraag is: kunnen we op tijd worden gewaarschuwd voor een kosmische inslag? Ja zeker, als je én de Sentinel ruimtetelescopen gebruikt én observatoria op aarde dan moet het mogelijk zijn om ons op tijd te waarschuwen. Het is dan zelfs nog mogelijk om een asteroïde of een ander object (NEO’s) een heel klein zetje te geven zodat hij de aarde passeert. De meeste kans op succes is bij objecten tussen de tweehonderd meter en twee kilometer groot, zijn ze kleiner dan wordt de kans dat ze gezien worden een stuk kleiner.

Nationale dag van Bezinning in het kader van het Slavernijverleden

De formele afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën vond plaats op1 juli 1863. Toch werd vorig jaar door NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis) op eigen houtje besloten de Nationale Herdenking Slavernijverleden te verplaatsen naar 30 juni. Dat zorgde voor behoorlijk wat onenigheid binnen de Afrikaanse-Surinaamse Nederlandse gemeenschap. Afijn, om een lang verhaal kort te houden…morgen vindt gewoon weer de Nationale Herdenking van het Nederlands Slavernijverleden bij het Nationaal Slavernijmonument plaats.

Verder is er besloten om op 30 juni een Nationale dag van Bezinning te houden. Een dag waarop ook de Plechtige Ceremoniele Spirituele reiniging van het Nationaal Slavernijmonument (de Dag van de Afrikaanse Kabra’s) plaatsvindt.

Social Media Dag

Op 30 juni 2010 lanceerde Mashable, een populaire Engelstalige nieuwswebsite, de Social Media Day. Op Social Media Dag vieren we wereldwijd het belang van sociale media op ons dagelijks leven. Tegenwoordig kun je social media zien als het hart van de wereldwijde communicatie.

Nationale Social Media Onderzoek 2017

Uit het “Nationale Social Media Onderzoek 2017” van Newcom Research komen een paar leuke feitjes naar bovendrijven over het social media gebruik in Nederland:

  • het meest gebruikte sociale medium is WhatsApp ( 10,9 miljoen)
  • Facebook staat op de tweede plaats (10,4 miljoen)
  • Instagram is op de ranglijst Twitter gepasseerd
  • Snapchat en Instagram zijn het populairst onder jongeren
  • het gebruik van social media door Nederlanders naar 96 procent

Denk goed na wat je deelt op Social Media, en laat je zeker niet over halen tot het maken van pikante filmpjes en/of foto’s. Ongeacht hoe oud je bent!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.