29 juni – Internationale Dag van de Tropen | Wereld Sclerodermie Dag | Modderdag

Internationale Dag van de Tropen

Vorig jaar werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 29 juni als de jaarlijkse Internationale Dag van de Tropen aangewezen. Een dag waarop we ons moeten realiseren dat het tropische gebied geconfronteerd wordt met een aantal uitdagingen zoals klimaatverandering, ontbossing, houtkap, verstedelijking en demografische veranderingen. Die allemaal verreikende gevolgen kunnen hebben als het gaat om ons eigen voortbestaan.

De tropen nemen 40% van het aardoppervlakte in beslag en herbergen 80% van de totale biodiversiteit op aarde.

Waar liggen “de tropen”?

Onder de tropen verstaan we alle landen die rond de evenaar liggen en vallen tussen de kreeftskeerkring en steenbokskeerkring. Het tropisch gebied wordt gekenmerkt door een gering verschil tussen de lengte van dag en nacht en kent bijna geen seizoensveranderingen. Nog twee in het oogspringende kenmerken zijn:

  • gelijkmatige temperatuur van ruim 25 ºC
  • grote hoeveelheden neerslag

Het eilandenrijk Indonesië, zuidelijk Azië, de noordelijke helft van Australië, Midden-Amerika en het grootste deel van de continenten Afrika en Zuid-Amerika vallen in het tropisch gebied.

Wereld Sclerodermie Dag

Sclerodermie is een auto-immuunziekte die ernstige invaliditeit veroorzaakt en levensbedreigend kan zijn. Het meest kenmerkende is dat het bindweefsel verdikking en verlittekening veroorzaakt van de huid, spieren, gewrichten en inwendige organen; met name de maag, slokdarm, darmen, longen, het hart en/of de nieren. Sclerodermie treft één op de 10.000 Nederlanders.

Je hebt twee soorten sclerose:
  • lokaal (Morphea of Scleroderma circumscriptum): alleen de huid is aangetast.
  • systemisch (systemische sclerodermie of systemische sclerose): organen zijn aangetast.

Zoals bij veel ziektes kunnen de patiënten veel verschillende klachten en verschijnselen hebben maar ruim 90% van de patiënten heeft het fenomeen van Raynaud. Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt. De patiënten hebben vooral klachten als het koud is. Ze hebben gevoelloze, verkleurde vingers, tenen of neuspunt.

Actie Wereldsclerodermie Dag 2017

Scleroderma will not take my smile”, is de slogan van 2017 van de wereldcampagne rondom Wereld Sclerodermie dag. De organisatoren roepen iedereen op om een foto en/of video met hun mooiste glimlach op sociale media te plaatsen met de hashtag #ScleroSmile. Dit om meer bewustzijn te creëren rondom sclerodermie. Deze actie wordt ook ondersteunt door Wereldsclerodermiedag.nl.

Internationale Modderdag

Sinds 2013 vieren we in Nederland Modderdag. Internationaal gezien wordt deze dag sinds 2009 gevierd en staat in de agenda als International Mud Day. Het idee achter Mud Day was de wens om alle kinderen op aarde zich één te laten voelen. De beste oplossing was om de Aarde zelf te gebruiken. Want wat vinden alle kinderen leuk ongeacht leeftijd, ras en religie? Juist, met water en zand spelen!

Waar moet je zijn op Modderdag?

Vorig jaar hebben 125.440 kinderen op 3.037 locaties zoals de kinderopvang, basisscholen en natuurcentra (IVN), deelgenomen aan Modderdag. Wil jij dit jaar ook meedoen? Klik hier voor de locaties.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.