30 juli – Werelddag tegen Mensenhandel | Internationale Dag van de Vriendschap

Werelddag tegen Mensenhandel

Het is bijna niet te geloven maar bijna elk land in de wereld heeft of krijgt te maken met mensenhandel. Hetzij als land van herkomst, van doorvoer of als eindbestemming voor de slachtoffers. De zogenaamde moderne slavernij! In 2013 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bepaalt dat 30 juli als de Werelddag tegen Mensenhandel in de agenda komt te staan. Deze bewustwordingsdag vonden en vinden ze noodzakelijk om meer begrip te kweken voor de situatie van de slachtoffers van mensenhandel en voor de bevordering en bescherming van hun rechten.

“Act to protect and assist trafficked persons”

Dit jaar heeft UNODC als thema “’help en bescherm de slachtoffers van mensenhandel”. Dit onderwerp wijst op één van de meest urgente problemen van onze tijd, namelijk de grote vluchtelingenstromen. Het thema legt de nadruk op de impact die conflicten en natuurrampen hebben op het ontstaan van mensenhandel. Het richt zich echt op het kernprobleem van mensenhandel, namelijk dat de meeste mensen nooit worden herkent als slachtoffer van mensenhandel en dat ze daarom géén toegang hebben tot hulp of bescherming. #HumanTrafficking #EndHumanTrafficking

Slachtoffers van de moderne slavernij

De Internationale Arbeidsorganisatie schat dat wereldwijd 21 miljoen mensen slachtoffer zijn van dwangarbeid. Deze schatting omvat ook de mannen, vrouwen en kinderen die in de prostitutie terecht komen of ten prooi vallen aan andere vormen van seksuele uitbuiting of waarvan de organen worden verwijderd. Kinderen vormen bijna een derde van alle slachtoffers. Ongeveer 71 procent van alle slachtoffers zijn vrouwen en meisjes.

Internationale Dag van de Vriendschap

Op de Internationale Dag van de Vriendschap staat de vriendschap tussen mensen, relaties tussen landen, culturen en individuen centraal. Het idee achter deze dag is om de dialoog tussen beschavingen te bevorderen, maar ook het bevorderen van de solidariteit, wederzijds begrip en verzoening. Met andere woorden; deze dag staat voor bruggen bouwen en stappen zetten richting wereldvrede.

Wat betekent vriendschap voor mij?

Met sommige vriend(inn)en ga je op vakantie, met andere bespreek je je problemen. Er zijn vriend(inn)en waarmee je gaat stappen of uiteten, je hebt vriend(inn)en waarmee je heerlijk kunt lachen en soms heb je een vriend(in) waarmee je dit allemaal hebt. Dat noem je dan je BFF aka je hartsvriendin of boezemvriend. Hij/zij zal je steunen door dik en dun, luistert écht naar je, is eerlijk en oprecht, houdt van je zoals je bent, zal je niet veroordelen, staat naast je in goede en slechte tijden, begrijpt je ook zonder woorden. Vind jou belangrijker dan haar/zijn smartphone (ananas), is aanwezig in je leven en kan een geheimpje bewaren. Wat heerlijk als je kan zeggen dat je zo’n iemand in je leven hebt!

Mis ik dat ik niet veel vriend(inn)en heb? Nee, want het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.