afbeelding versterkt automobiel dag

29 januari – Wereld Automobiel Dag | Internationale Puzzeldag | Week van het Vergeten Kind | Grote Vogelweekend (Vlaanderen)

Wereld Automobiel Dag

Voor het Daimlerconcern heeft de datum 29 januari een bijzondere betekenis. Het is op de dag af 136 jaar geleden dat Carl Friedrich Benz het patent indiende voor zijn Benz Patent-Motorwagen Nummer 1 met verbrandingsmotor. Karl Benz was zijn concurrenten Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach nét voor toen hij op 29 januari 1886 patent aanvroeg. Dat patent met het nummer 37435 wordt algemeen beschouwd als de geboorteakte van de auto en sindsdien wordt 29 januari gevierd als Wereld Automobiel Dag.

Karls voertuig had drie wielen, maar leek sterk op een rijtuig, en reed 16 km per uur. De benzinemotor in zijn automobiel was door hem ontwikkeld, maar gefinancierd door zijn echtgenote Bertha. Zij kon als getrouwde vrouw geen aanspraak kon maken op het octrooi voor ’s werelds eerste auto.

Internationale Puzzeldag

Sinds 1995 wordt Internationale Puzzeldag op 29 januari gevierd. Deze dag komt uit de koker van diverse gamebedrijven uit de Verenigde Staten. Op International Puzzle Day worden puzzels van alle vormen en grootte in de spotlights gezet. Wat wordt nu precies bedoeld met een puzzel? Een puzzel is een probleem of enigma dat de vindingrijkheid van de oplosser test. In een eenvoudige puzzel is het de bedoeling om stukken op een logische manier samen te stellen om tot de gewenste oplossing te komen. Puzzels kunnen ook letters, cijfers, vormen en raadsels bevatten.

Wist je dat?

De eerste legpuzzel ontstond rond 1760, toen John Spilsbury, een Britse graveur en kaartenmaker, een kaart op een vel hout legde die hij vervolgens rond elk afzonderlijk land verzaagde. Spilsbury gebruikte het product om aardrijkskunde te onderwijzen. Tegen het begin van de 20e eeuw ontdekten tijdschriften en kranten dat door puzzelwedstrijden te publiceren ze hun dagelijkse oplagen konden verhogen.

Week van het Vergeten Kind

De Week van het Vergeten Kind wordt sinds 2014 georganiseerd en loopt altijd van 29 januari tot en met 4 februari. Waarom? Ter herinnering aan Guusje Nederhorst; 29 januari was haar sterfdag en 4 februari haar verjaardag en de dag waarop ze begraven werd. Een week die in het teken staat van de tienduizenden kwetsbare kinderen die Nederland rijk is. Alleen dit jaar was de aftrap al op 28 januari met een online symposium.. Waarom? Geen idee.

Stop gesloten jeugdzorg

Het thema van editie 2022 is Stop gesloten jeugdzorg. Het blijkt dat in 2020 ruim 1.800 kinderen in Nederland met forse trauma’s en complexe problematiek gewoon worden opgesloten. Zonder dat ze iets strafbaars hebben gedaan. En je hoeft niet echt een universitaire opleiding te hebben gevolgd om te bedenken dat opsluiting niet bevorderlijk is voor hun geestelijke gezondheid. Om deze, in mijn ogen, kindermishandeling te stoppen is de stichting Week van het Vergeten Kind een petitie gestart. De petitie staat tot en met 20 februari online. Als je de petitie tekent laat je zien dat ook jij vindt dat het plaatsen van kinderen in de gesloten jeugdzorg zonder strafbaar feit moet stoppen.
Teken de petitie!

Ook in Vlaanderen is het dit weekend weer tijd voor het tellen van vogels

Deel dit bericht