afbeelding versterkt thema's van de

30 december – Welke thema’s staan centraal in de internationale jaren van 2021

Internationaal jaar 2021

Jaarlijks worden door de Verenigde Naties (VN)en de Europese Unie themajaren vastgesteld. Dat zijn niet de enige organen die het jaar 2021 in gaan met thema’s. Ook de WHO, Kerk en de ICAO komen met hun eigen thema’s op de proppen. Met een internationaal themajaar worden actuele thema’s onder de aandacht gebracht. Dat kan variëren van een internationaal jaar voor vroedvrouwen, inheemse culturen of zeevarenden. Ook Nederland heeft zijn eigen themajaar. Voor 2021 wordt dat: Ode aan het Landschap. Vlaanderen gaat voor het thema: Vlaamse Meesters

Europa schuift door

Wat sinds 1985 ook traditie is dat Europa twee steden aanwijst als culturele hoofdstad van de EU. Dit jaar zijn het Rijeka (Kroatië) en Galway (Ierland) de culturele hoofdsteden, maar door de covid-19 pandemie vielen hun activiteiten en evenementen in het water. Europa heeft besloten om deze 2 steden aankomend jaar een nieuwe kans te geven. Dat heeft natuurlijk consequenties voor de aangewezen culturele hoofdsteden van 2021: Timișoara (Roemenië), Elefsina (Griekenland) en Novi Sad (Servië). Deze worden op hun beurt weer doorgeschoven.

Europees Jaar van de Spoorwegen

Het Europees Jaar van de Spoorwegen zet het spoor neer als een duurzame, innovatieve en veilige vervoerswijze. Met voordelen voor de treinreizigers, economie en het klimaat. Met evenementen en andere activiteiten probeert men meer mensen en goederen in de trein te krijgen. Het jaar 2021 is sowieso een feest jaar voor het spoor. Zo wordt de 175e verjaardag van de eerste spoorverbinding tussen twee hoofdsteden van de EU (Parijs en Brussel) gevierd. Daar blijft het niet bij: het is dit jaar de 20e verjaardag van het eerste spoorwegpakket, de TGY 40 jaar TGV en de ICE 30 jaar.

Viering Heilig Jaar in Santiago de Compostela (Kerk)

Wanneer 25 juli op een zondag valt dan is dat jaar voor de katholieken een heilig jaar. Dat wordt het Heilig Jaar van Santiago de Compostela genoemd, ook wel het Jakobijnse Jaar. Waarom? Dat is namelijk de naamdag van de apostel Santiago. De naam Sant-Iago is de Spaanse weergave van Sint-Jacobus.

Spoedcursus: wie was Sint Jacob

Sint Jacobus de Meerdere was een visser in Galilea. Samen met zijn broer Johannes was hij 1 van de 12 apostelen van Jezus. Wat hem zo bijzonder maakt is dat hij de eerste apostel was die de marteldood (door onthoofding) stierf. Volgens een legende zou het lijk van Jacobus na zijn onthoofding door twee van zijn volgelingen in een boot zijn gelegd. Deze boot zou vervolgens spontaan zijn aangespoeld aan de kust van Galicië, Spanje. Het stoffelijk overschot werd begraven aan de berg Libredón. Toen men in de 9e eeuw het graf ontdekte werd er meteen een kerk bovenop gebouwd. En waar een kerk is, is een café. Zo ontstond de plaats Santiago, die een status kreeg van bedevaartplaats.

Maar er zijn nog meer internationale jaren:

Deel dit bericht